Co to jest superfood? Czyli jakie zdrowe produkty jeść codziennie?
Superfood jest to grupa żywności nieprzetworzonej, naturalnej, która ma w swoim składzie cenne dla organizmu elementy, to zastrzyk substancji odżywczych prosto dla naszego ciała.
Do listy dodałem nasze rodzime polskie zdrowe produkty, zamiast tych super egzotycznych, które często kosztują dużo więcej, a można je z łatwością zastąpić naszymi tańszymi odpowiednikami.
Czekolada
Czekolada jako superfoods? Hurra! Tak to prawda, zawiera antyoksydatny, dzięki czemu nasz organizm jest bardziej odporny.
Zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu krwionośnego i obniża ciśnienie krwi.
Kiwi
Wysoka zawartość witaminy C, K i E oraz antyoxydantów. W porównaniu do innych owoców kiwi zawiera dużo minerałów tj. magnez, żelazo, potas czy wapń.
Kiwi może pomoc zapobiegać zakrzepom krwi. Poprawia też leczenie przeziębień i ułatwia sen. Jest niskokaloryczne, 100 gram tego owocu to tylko 60 kcal.
Olej Kokosowy
Temu cudownemu środkowi poświęciłem osobny artykuł, czytaj tutaj. Wspomnę tylko, że olej kokosowy poprawia funkcjonowanie mózgu.
W jego składzie znajdziemy także kwas laurowy, który ma silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe.
Spożywanie często oleju kokosowego pozwala stracić na wadze, poprawić samopoczucie.
Jagody
Zawierają dużo witaminy A, C, K, B2, magnezu i wapnia. Sok z jagód działa bakteriobójczo, substancje zawarte w jagodach chronią oczy przed zmęczeniem i podrażnieniami.
Bogate są w kwas salicylowy – naturalną aspirynę. Działają nawilżająco i wygładzająco na skórę. W swoim składzie mają dużą ilość przeciwutleniaczy dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Minimalizują ryzyko wystąpienia nowotworów. Polecane są także osobom, które chcą stracić na wadze.
Jajka
Mało jest produktów, które mogłyby im dorównać wartością odżywczą. Jedno z najlepiej przyswajalnych białek, a do tego źródło witaminy A, B12, B2, i B5 zdrowych tłuszczów oraz minerałów. Jeśli stosujesz trening siłowy to jedzenie jajek pozwoli ci na większy przyrost masy mięśniowej oraz zwiększenie siły. Na dodatek są pyszne, tanie i można ja przyrządzić na setki sposobów.
Jarmuż
Coraz bardziej popularny w naszych kuchniach. Prawdziwa bomba odżywcza.
Obfity w witaminy A, C, B-6, oraz wapń, żelazo, magnes, fosfor, potas. Posiada silne działanie anytynowotworowe. Reguluje ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy. Można go łatwo i szybko przyrządzić chociażby gotując na parze lub jako dodatek do koktajli.
Sardynki
Te małe, niepozorne rybki są mocno niedoceniane. Największą ich zaletą jest duża zawartość kwasów omega-3. Zawierają witaminę D, która jest niezbędna dla zdrowych kości, a także witaminy B3, B12, żelazo, magnez, sód. Puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka.
Mają też długą datę przydatności do spożycia i są gotowe do jedzenia zaraz po otwarciu puszki.
Kapusta kiszona
Nasz polski superfood i jedna z moich ulubionych pozycji na tej liście. Zawiera witaminy B12, C, K, betakaroten, sole mineralne, sód, wapń, potas, magnez i żelazo.
Ma doskonały smak. Poprawia samopoczucie, zmniejsza stres, wzmacnia odporność. Podczas fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który działa jak naturalny probiotyk. Ma też właściwości zmniejszające ryzyko powstania nowotworów. Pomaga w odchudzaniu oraz oczyszcza organizm. Do tego wiadomo, że sok z kapusty pomaga na syndrom dnia wczorajszego 🙂
Natka pietruszki
Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna! W swoim składzie ma witaminy A, B1, B6, wapń, magnez, potas i żelazo. Usuwa nieświeży oddech i zapobiega próchnicy. Bogata jest w chlorofil, podnosi sprawność umysłową, wzmacnia serce, poprawia cerę, chroni przed przeziębieniem i grypą. Jest łatwa w przechowywaniu, gdyż poddana suszeniu czy zamrożeniu nie traci dużo ze swoich właściwości .
Czosnek
Stosowany w medycynie od tysięcy lat. Ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.
Czosnek to idealna broń do zwalczania chorób i infekcji górnych dróg oddechowych. Powinno się go spożywać w okresach podwyższonego ryzyka zachorowań na grypę i przeziębień. Jednym z jego składników jest allicyna, która jest naturalnym antybiotykiem.