Zbliżają się święta Wielkanocne i pojawia się pytanie jak można wprowadzić na świąteczny stół potrawy paleo.
Nic prostszego. Dzisiaj jedna z kilku propozycji na świąteczne śniadanie i nie tylko.
Tym razem proponuję: nadziewane awokado z łososiem, jajkiem oraz koperkiem.
Awokado jest zaliczane jako superfood, spokojnie można by mu poświęcić osobny wpis.
Pełne zdrowych tłuszczy, w tym omega-3, zawiera dużą ilość witamin B6 i E, obniża ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimer’a.
O wartościach odżywczych jajek pisałem tutaj. Nadmienię tylko że jest to jedno z najlepiej przyswajalnych białek, a do tego źródło witaminy A, B12, B2, i B5 zdrowych tłuszczów oraz minerałów.
Połączenie smaków jest bardzo ciekawe, a sam przepis jest tak prosty, że wystarczyłoby chyba tylko zdjęcie.
Może trafi u kogoś na wielkanocny stół jako ciekawe wielkanocne paleo danie, albo po prostu jako jedno z szybkich śniadań.
Potrzebujemy:
1 dojrzałe awokado
2 jajka
płat wędzonego łososia
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Awokado przecinamy na pół i łyżeczką wydłubujemy środek, tak aby zmieściło nam się jajko w środku, układamy pasek łososia, wbijamy jajko, wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Czekamy aż jajko się zetnie, czyli ok 15-20 minut. Wyciągamy z piekarnika, posypujemy koperkiem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I to wszystko, smacznego!
Jutro pojawi się kolejna propozycja nadziewanego awokado, każdy znajdzie coś dla siebie.