Dziś chciałbym z Wami się podzielić przepisem na babeczki z czekoladą i polewą malinową.
Z miejsca stały się jednym z moich ulubionych przepisów. To właśnie one umilały nam ostatni weekend. Mieliśmy gości więc była wymówka aby ze 4 razy wylądowały w piekarniku 🙂 .
Są super puszyste a kawałki czekolady, które w nich ukryłem rozpływają się w ustach.
Wisienką na torcie (chyba powinno być malinką 😉 ) jest polewa malinowa, która nadaje im niesamowitego smaku.
Czy potraficie sobie wyobrazić pyszną aksamitną babeczkę, nadzianą gorzką czekoladą w połączeniu ze słodko-kwaśną polewą malinową ? Przepis znów banalnie prosty, a efekt niebiański 🙂
Babeczki z czekoladą:
Składniki (na około 6 szt.):
3 jajka
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
½ szklanki mleka kokosowego
½ szklanki mąki kokosowej
¼ szklanki mąki z tapioki
szczypta soli
gorzka czekolada
½ łyżeczki sody
Polewa malinowa:
1 szklanka mrożonych malin (lub świeżych)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki z tapioki
odrobina wody
Przygotowanie:
Mleko, olej, miód i jajka dokładnie mieszamy. Mąki łączymy razem i wsypujemy do płynnych składników i ponownie starannie mieszamy.
Kruszymy 3-4 kawałki czekolady i dodajemy do ciasta. Masę rozlewamy do wcześniej przygotowanych i nasmarowanych olejem kokosowym foremek.
Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, albo do czasu, aż patyczek wbity w babeczkę będzie wychodził czysty.
Przygotowanie malinowej polewy:
Do małego garnuszka wrzucamy owoce i sok cytrynowy, doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy przez około 5 minut, aż maliny się rozgotują . Dodajemy miód oraz mąkę i ponownie mieszamy, jeśli nasza polewa wychodzi zbyt gęsta można dodać odrobinę wody. Serwujemy ciepłe.
Smacznego!