Oj ten przepis to będzie HIT! Babka piaskowa!
Łatwa w wykonaniu, prosta, szybka i na dodatek bez glutenu i pszenicy. Cały pakiet! All in one.
Myślę, że ją polubicie od pierwszego zrobienia.
Za 2 tyg Wielkanoc a dopiero całkiem niedawno świętowaliśmy Nowy Rok… – dlatego na szybko wjeżdża na bloga przepis na klasyczną, wielkanocną, babkę piaskową.
Pisałem już przy okazji TEGO wpisu o pączkach, że bardzo polubiliśmy się z mąką ryżową. Wypieki z niej wychodzą delikatne, puszyste i mogę się założyć, że nikt nie odgadnie, że są bezglutenowe (tylko pamiętajcie mąka ryżowa nie jest paleo).
Weekend u nas był trochę szalony, bo dzisiaj będą wybijać nam nowe okna. Cała akcja wiąże się z dużym stopniem zapylenia, więc my przenieśliśmy się do dwóch pokoi (w sumie do sypialni i do kuchni), a cała reszta zaklejona jest folią. Wygląda jakbyśmy się przygotowywali do jakiejś makabrycznej zbrodni ;D
W kuchni nieprzerwanie też jeszcze trwa remont – jest wesoło.
Jak widzicie nawet taki armagedon nie powstrzymał nas przed pieczeniem i zdjęciami. Jesteśmy z siebie dumni! 😀 Brawo my!
Składniki:
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
4 łyżki oleju kokosowego
½ szklanki mleka migdałowego (lub innego, TUTAJ przepis na najlepsze roślinne mleko)
¾ szklanki mąki ryżowej
2 łyżki mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
⅓ szklanki ksylitolu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli aż do uzyskania sztywnej piany.
Żółtka mieszamy z olejem kokosowym i mlekiem. Do mąki ryżowej wymieszanej z tapioką, cukrem i proszkiem do pieczenia dodajemy żółtka i wszystko dobrze mieszamy. Dodajemy połowę ubitych białek, delikatnie mieszamy. Ponownie dodajemy pozostałą część białek i znów mieszamy aż wszystko się dobrze połączy.
Przelewamy do silikonowej formy (u nas 16 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 minut, lub do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy/czysty. Babka piaskowa najlepiej smakuje polana czymś dobrym, np. czekoladą lub lukrem.
Smacznego!