Do Wigilii zostało równo 7 dni, macie już zaplanowane wszystkie wypieki?
U nas ze słodkości na pewno pojawi się TEN makowiec, TEN piernik i babka świąteczna z dzisiejszego przepisu – to chyba powinno starczyć 🙂
Wczoraj spadło odrobinę śniegu i dla dzieciaków to była mega frajda. Wybraliśmy się na chwilę na spacer, ale niestety obiecanej wojny na śnieżki nie udało się nam przeprowadzić, ale nic straconego. Jeszcze będzie kilka okazji, oby tylko śniegu nie brakowało 🙂
Po południu piekliśmy duuużoooo pierników, a jak udało mi się dopchać na chwilę do kuchni to zrobiłem to ciasto. Babka świąteczna.
Lubię wypieki z mąki ryżowej. Wychodzą takie “mięsiste” do tego ten zapach 😀 och i ach. Plus biały paleo lukier, bo czemu nie 😀 Całą niedzielę pięknie pachniało w naszym domu. Fajnie.
Do tego zimowa herbatka i mamy przepis na idealne popołudnie 🙂
Składniki (silikonowa forma o średnicy 15cm):
2 jajka
¾ szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mielonych migdałów
1 szklanka daktyli
1 łyżka miodu (płynny)
4 łyżki oleju kokosowego (płynny)
Przyprawy:
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut aby nasiąkły. Wodę zostawiamy a daktyle blendujemy na masę. W misce mieszamy: mąkę, migdały oraz przyprawy.
Osobno mieszamy jajka, miód, olej kokosowy. Kolejno dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy ponownie wszystko razem. Jak wychodzi za bardzo gęste ciasto to dolewamy wodę z migdałów.
Babkę świąteczną pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach żeby patyczek wbity pośrodku ciasta wychodził czysty.
Możecie pod koniec pieczenia ją przykryć aby nie popękała.
Smacznego!