• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Bezglutenowa bułka do burgera! (paleo)
Kwiecień 7, 2017
W poszukiwaniu idealnej bezglutenowej bułki do burgera...

Czego Wam najbardziej brakuje w diecie paleo?
Jedni powiedzą, że pizzy, inni pieczywa, a ja tęsknię za burgerami! Soczysty, z ostrym sosem bbq  – jest to zawsze mój pierwszy wybór jeśli chodzi o cheat meal.

Próbowałem go robić w różnych wersjach np. jak w tym przepisie, gdzie bułkę zastąpiłem pieczarką albo z cukinią.
Przygotowałem też wersję z dwoma mięsami zamiast buły, pojawiały się bułki z różnych mieszanek mąk. Ciągle jednak nie byłem w pełni zadowolony z efektu.
Coś nie do końca mi pasowało.

Jakiś czas temu odkryłem  prosty przepis. Miałem go zapisanego w notatniku przez dłuższy czas, aż w końcu postawiłem go wypróbować.

Zrobiłem! I mega zaskoczenie! Wreszcie coś co mi odpowiada w 100%.
Bułka jest pyszna, fajnie „trzyma” całego burgera w środku, do tego jest mega prosta i szybka w wykonaniu.
Nie jest tylko taka gruba jak zwykła bułka. A smak? WOW!
Delikatnie przebijająca się słodycz sezamu idealnie pasuje do grillowanego mięsa i perfekcyjnie komponuje się z warzywami i sosem BBQ.
Moja podróż w poszukiwaniu idealnej bułki dobiegła do końca – przynajmniej do jakiegoś czasu 🙂

Składniki:
tahini
1 jajko
szczypta soli
soda oczyszczona
sok z cytryny
ewentualnie miód

Przygotowanie:
1/3 szklanki tahini (około 6 łyżek) dokładnie i mocno mieszamy z jajkiem, solą, ½ łyżeczki sody, łyżeczką soku z cytryny i ewentualnie  łyżką miodu (chociaż dla mnie samo tahini jest dość słodkie).
Jeśli ciasto wychodzi  za gęste (dużo zależy od samego tahini) – to dodajcie  wodę lub odrobinę mleka.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wylewamy ciasto w rozmiarze potrzebnej nam bułki do burgera (powinno wystarczyć na 4 części – czyli 2 burgery).
Pieczemy w 180 stopniach około 10 do 15 minut i gotowe.
Smacznego!

 

Share

DANIA GŁOWNE  / PRZEPISY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru) batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb) Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal? Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

This site uses cookies to improve your experience. Read more.