Powoli zaczyna się mój ulubiony okres w roku, gdzie co chwilę zaczną się pojawiać fajne warzywa i owoce, z których można przygotowywać różne cuda 😀
Dostępne są już pierwsze szparagi, a za chwilę pojawi się moja ulubiona botwinka 😀
Paleo musi być zdrowe, smaczne i sezonowe. Witajcie nowalijki!
Ale wracając do szparagów, sezon trwa mniej więcej do końca czerwca, więc trzeba się pospieszyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej 😉
Zaczynam od klasyka, czyli połączenie szparagów z jajkiem i boczkiem.
Mój ulubionych zestaw śniadaniowy, do tego zielone szparagi, które nadają temu wszystkiemu mega wyrazistego smaku.
Jeśli uwzględniacie w swojej diecie paleo nabiał, to parmezan idealnie się wpasowuje w to równanie (można go zastąpić płatkami drożdżowymi).
Czysta Poezja. A bezglutenowa tarta ze szparagami może być gotowa w kilka chwil!
Składniki:
ciasto na tartę np. z tego przepisu (ja użyłem mieszkanki tapioki i kokosa)
szparagi
boczek
por
parmezan
2 łyżeczki wędzonej papryki
5-6 jajek
szczypta soli
szczypta pieprzu
pietruszka
1,5 szklanki mleka (kokosowe lub migdałowe)
olej kokosowy
boczek
Przygotowanie:
Pora kroimy, podsmażamy na patelni przez około 5 do 6 minut aż zmięknie. Na spód naszej tarty układamy podsmażonego pora, na niego ścieramy parmezan, układamy szparagi oraz boczek.
W misce mieszamy jajka, mleko, sól, pieprz. Wszystkie składniki powinny dać nam jednolitą masę, którą wylewamy na tartę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, około 25 do 30 minut. Gotową bezglutenowa tartę ze szparagami możemy posypać pietruszką. Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!