Bezglutenowe gofry z owocami. Co powiecie na taki początek tygodnia?
Ten szybki, to tylko kolejny przykład, że dieta paleo nie musi być monotonna.
Te gofry nie są takie chrupiące jak “typowe”, ale mimo to bardzo smaczne, delikatne, łatwe do zrobienia i nie potrzeba do nich żadnych wyszukanych i drogich składników. Gotowe do zjedzenia w kilka chwil.
Dodatkiem do nich mogą być owoce, bita śmietana z mleka kokosowego lub cukier kokosowy. A dla tych co chcą takim deserem osłodzić sobie poniedziałek proponuję wiórki z gorzkiej czekolady 😉
Składniki:
⅓ szklanki mąki kokosowej
4 łyżki oleju kokosowego lub masła
5 jajek
2-3 łyżki miodu lub innego słodziwa
szczypta soli
½ łyżeczki sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce (lub blenderze) mieszamy jajka, miód oraz olej kokosowy. Dodajemy mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Kolejny raz mieszamy wszystko razem, aby uzyskać jednolite ciasto.
Pieczemy w gofrownicy około 3 minut lub tyle ile podaje instrukcja.
Smacznego!