Dzień dobry w Nowym Roku, tzn. jak to czytacie to już jest drugi dzień roku, ale jak to piszę to jest 1 styczeń godzina 18:00 😀
Jak Wam minął Sylwester? Hucznie czy raczej spokojnie domowo? My zrobiliśmy u nas klasyczną domówkę w klimatach reggae 🇯🇲 Z przekąsek były min. daktyle w boczku (uwielbiam), plus ofcorz bigos oraz barszcz czerwony, czyli sylwestrowe klasyki, brakowało tylko sałatki jarzynowej (nie lubię 🤗️)
Ale to ostatni taki Sylwester, za balami raczej nie przepadamy więc na przyszły rok szykujemy wyjazd gdzieś w góry, gdzie będzie śnieg i mróz. Mamy w planach zaszyć się tam na całe święta i wrócić dopiero w nowym roku, mega brakuje nam klimatu i świątecznej atmosfery. Dzieciaki też domagają się coraz głośniej sanek i lepienia bałwana.
No chyba, że zima nas zaskoczy w tym roku i wreszcie będzie wszędzie pełno śniegu 🙂
A jak powitać Nowy Rok? Tylko czekoladą i bezglutenowymi goframi 🙂 dzieciaki w piżamach zajadały się tak, że tylko okruszki po nich zostały, biedni musieli cierpieć bo jak zwykle najpierw zdjęcie 🙂
Gofry są rewelacyjne, chrupiące i daje sobie rękę uciąć, że będą smakowały nie tylko dzieciom. A są totalnie zdrowe i bez zbóż. To chyba najlepsze bezglutenowe gofry jakie jadłem.
Składniki:
1 szklanka mąki jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła klarowanego
½ łyżeczki sody
⅓ szklanki mleka kokosowego (TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko)
2 jajka
wanilia
¼ szklanki ksylitolu
szczypta soli
Przygotowanie:
Mąki i sodę mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy, dodajemy mleko, słodzidło, masło, wanilię oraz sól. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Dolewamy do miski z mąką i mieszamy. Jeśli masa wyszła za gęsta, można dolać odrobinę mleka.
Smażymy na gofrownicy i podajemy z np. czekoladą albo boczkiem 🙂
Smacznego!