Dzisiaj kr贸tko i szybko, ale tre艣ciwie 馃檪 Podobny wpis na chleb ju偶 by艂 na blogu, ale to jest wersja 2.0.
Dopieszczona, dopracowana tak, aby chleb 艂adnie wyr贸s艂 i nie opad艂.
Nie pieczemy cz臋sto chleba, ale jak ju偶 ma si臋 pojawi膰 i oboje z Sylwi膮 mamy ochot臋 to w艂a艣nie najcz臋艣ciej jest to ten bezglutenowy chleb.
Pyszny, chyba najbardziej w smaku przypominaj膮cy razowy chleb, no i ta chrupi膮ca sk贸rka…
Jest te偶 o tyle fajny, 偶e nie ma jajek bo ostatnio us艂ysza艂em, 偶e chleb z nimi to nie chleb. I po trochu jest to racja.
Ale dobra przejd藕my do przepisu! Acha, 偶eby nie by艂o, m膮ki jaglana i gryczana nie s膮 paleo, ale je艣li Wam nie szkodz膮 to wcinajcie 馃檪
Sk艂adniki:
150 gram m膮ki gryczanej
150 gram m膮ki jaglanej
25 gram m膮ki z tapioki
25 gram m膮ki kasztanowej
25 gram m膮ki z lnu br膮zowego
25 gram m膮ki konopnej
360-380 ml wody
2 艂y偶eczki soli
陆 艂y偶ki ksylitolu
dro偶d偶e piekarskie (ma艂a paczka)
sezam
mak
艂y偶ka oleju (kokosowy, lniany, itp)
Przygotowanie:
Wszystkie suche sk艂adniki mieszamy razem, dodajemy wod臋 i olej. Wszystko razem mieszamy przez oko艂o 10 minut. Na sp贸d formy wysypujemy sezam i mak. Wlewamy ciasto i na wierzch znowu dodajemy sezam i mak.聽 Bezglutenowy chleb聽 pieczemy w 180 stopniach przez oko艂o 1 godzin臋.
Smacznego!