Dzień Dobry,
Wracamy do poniedziałkowych słodyczy? Sam sobie odpowiem 😀 No pewnie! Szczególnie jak są bez „zbóż, glutenu i nabiału„!
U nas ciągle dylemat czy truskawki czy czereśnie, tym razem padło na to drugie, a z czym najlepiej smakują czereśnie? Znowu sam odpowiem – z czekoladą!
A co można zrobić z czereśniami i czekoladą? Oczywiście, że brownie!
Brownie z czereśniami i czekoladą to idealny combo. Lekko wilgotne, mocno czekoladowe, pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach 🙂 i ten delikatny orzechowy smak.
Składniki:
3 jajka
1 szklanka mąki gryczanej (nie jest paleo)
⅓ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki oleju kokosowego
⅔ szklanki kakao
½ szklanki ksylitolu (lub więcej jak lubicie słodkie)
wanilia
½ tabliczki gorzka czekolada
1 szklanka czereśni
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, migdały, sól oraz kakao.
W drugiej mieszamy jajka z ksylitolem, olejem kokosowym i wanilią.
Dosypujemy suche składniki, dorzucamy obrane i przepołowione czereśnie. Delikatnie mieszamy dosypując drobno pokrojoną gorzką czekoladę.
Przelewamy do formy o wymiarach 10 na 20 i pieczemy brownie z czereśniami przez około 30 minut. Gotowe, można dodatkowo polać czekoladą 🙂
Smacznego!