Mimo tego, że praktycznie nie mamy dostępu do własnej kuchni 🙂 udało nam się przygotować ostatnio kilka przepisów i nawet jeden film!! Jak nie widzieliście wersji na zdrowy i bez nabiału creme brulee to zajrzyjcie TUTAJ naprawdę warto, Sylwia stwierdziła, że to był jeden z lepszych deserów jakie przygotowaliśmy!
Ja jestem fanem brownie, nic tak nie poprawia humoru jak dobra kawa (ew. yerba) i kawałek ciacha, ale do pysznego ciemnego brownie chyba najbardziej pasuje jednak kawa 🙂
Patrząc na to co się działo dzisiaj za oknem, to chyba już definitywnie pożegnaliśmy mrozy i powitaliśmy wiosnę tfu jesień. Skończyła się krótka zima i zaczęła się pora deszczowa, oby okazała się równie krótka.
W weekend udało nam się wyskoczyć pierwszy raz od dawna na łyżwy!!!
Jestem wychowany nad jeziorem i nie uznaję sztucznych lodowisk i jeżdżenia w kółko przy głośnej muzyce. Aby się cieszyć łyżowaniem?? ( jest takie słowo? jak nie, to już jest 😀 ) potrzebuję jezioro, ciszę i przestrzeń, szkoda, że ostatnie zimy są tak marne i tak rzadko była możliwość aby sobie pojeździć.
Mróz obszczypał nas dość mocno ale w końcu dzieci wyglądały na zdrowo zahartowane 😉 każdemu po łyżwach przysługiwała ciepła herbata i właśnie to czekoladowe brownie. Na blogu już jest kilka przepisów na brownie: brownie z cukini, z batatów, buraków itp. więc naprawdę jest w czym wybierać.
Ale ten przepis jest mega prosty, szybki w przygotowaniu i potrzeba naprawdę tylko kilka składników i odrobinę mąki z siemienia lnianego, która nada im świetną teksturę 🙂 a samo brownie delikatnie słodkie dzięki daktylom 😀 więc naprawdę zero cukru 🙂
.
Składniki:
2 szklanki migdałów
szklanka daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie)
½ szklanki mąki lnianej
½ szklanki kakao
1 szklanka mleka kokosowego (gęstego)
3 jajka
3 łyżki masła orzechowego (TUTAJ przepis na migdałowe w 3 odsłonach)
szczypta soli
łyżeczka sody
łyżeczka soku z cytryny
½ tabliczki drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze mieszamy wszystkie składniki oprócz czekolady. Ciasto wylewamy do formy (u nas 18 na 18) dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy. Pieczemy około 30 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia 🙂
Smacznego!