W tym miesiącu szalejmy 😉
Zaczęliśmy od pysznego kokosowego deseru z musem jagodowym, potem świetny przepis na najlepsze bułki bezglutenowe do burgerów (chociaż widziałem je na instagramie przygotowane w wersji na słodko, z truskawkami i polewą czekoladową – też dobry pomysł).
Ostatnio mocno przyglądałem się wypiekom z użyciem babki jajowatej (znakomicie reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego).
Szukałem przepisu, aby przygotować dobry chleb bez jajek i drożdży, taki który będzie idealną opcją dla wszystkich alergików (dostaje dużo pytań od Was o takie wypieki).
Po kilku próbach udało mi się zrobić najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłem od dawna.
Moim zdaniem jest idealny!
Chrupiąca i rumiana skórka, a środek mięsisty i delikatny. Smak przypominający normalny chleb, który pamiętam za czasów sprzed paleo.
Nadaje się do podania na słodko, słono i ostro. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję.
Składniki:
¾ szklanki mąki jaglanej
¾ szklanki komosy ryżowej
4 łyżki babki jajowatej (łupina)
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
łyżeczka sody
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. W wodzie, na noc namaczamy mąkę jaglaną i komosę. Zalewamy składniki tak, aby woda w całości je przykryła. Wyciągamy, odsączamy.
2. Kolejno babkę jajowatą wrzucamy do miski i zalewamy ją szklanką ciepłej wody i mieszamy (zrobi się z tego galaretka).
3. Następnie w blenderze mieszamy wszystkie składniki: mąka i komosa, babka jajowata, miód, oliwa, soda, sól i sok z cytryny.
4. Przygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Ja akurat użyłem zwykłej okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm 😉 Na wierzch naszego chleba fajnie pasują różne ziarna: pestki dyni, słonecznik, na co tylko macie ochotę.
5. Pieczemy w 170 stopniach około 1h 15 min do 1,5 h. Po wyjęciu dajemy chwilę, aby chleb bezglutenowy wystygnął.
Smacznego!