Pieczywo jest to jedna z tych rzeczy, za którymi najbardziej się tęskni będąc Jaskiniowcem. Dlatego przepis na indyjski chlebek naan cieszy się ciągle bardzo dużą popularnością.
Z łezką w oku spoglądamy na wystawy piekarni, a zapach, który się obok niej unosi drażni nasz nos.
Mam dzisiaj na to radę, przepis na chleb paleo czosnkowy z rozmarynem.
Jest to rewelacyjna przekąska, idealny na spotkanie z przyjaciółmi jako przystawka, można go jeść jako zwyczajny chleb, a także świetnie nadaje się jako podkład na pizzę.
Można go podać z dobrą oliwą (u nas zazwyczaj przygotowana z ostrą papryką lub czosnkiem i pietruszką), w której zanurzamy nasz przysmak nadając mu wyśmienity aromat i aksamitną konsystencję.
Na dodatek jest przygotowany na mące z tapioki, która jest zdecydowanie tańsza od mąki migdałowej, a ta niestety jest częstym składnikiem większości wypieków. Tak więc to kolejny plus tego przepisu – nie rujnujemy naszych portfeli.
Składniki:
szklanka mąki z tapioki
¼ szklanki mąki kokosowej
1 jajko
½ szklanki mleka (kokosowego lub migdałowego)
¼ szklanki oleju kokosowego
szczypta soli
czosnek
rozmaryn
Przygotowanie:
W misce łączymy mąki i sól, dodajemy olej, mleko i wszystko razem mieszamy. Kolejno wbijamy jajko, i kolejny raz dobrze mieszamy.
Układamy ciasto pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i wałkujemy do uzyskania w miarę cienkiego ciasta. Posypujemy świeżym, drobno posiekanym rozmarynem oraz czosnkiem.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wrzucamy rozwałkowany chlebek na 9 do 13 minut w zależności jak bardzo ma być chrupiący.
Jeśli posiadacie kamień do pizzy to też fajna opcja, aby na nim przygotować chleb paleo czosnkowy.
Smacznego!