Nie macie rano czasu, aby przygotować śniadanie?
Znudziła się Wam jajecznica?
Tęsknicie za tostami?
Dzisiaj podsunę Wam proste rozwiązanie na śniadaniowy chlebek tostowy, do przygotowania w mikrofalówce (tak wiem w jaskini nie było takich wynalazków 🙂 ).
Jest to przepis 2w1 na muffinki lub chleb na tosty.
Proste, szybkie i mnóstwo możliwości podania np. można je jeść na słodko, z wędliną, z owocami, lub z czymkolwiek chcecie.
Tylko 5 składników jest potrzebnych do ich przygotowania:
3 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka masła
½ łyżki proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło, dokładamy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa.
Przelewamy ją do ramekina i wstawiamy do mikrofalówki na ok 2-3 minuty (moc 750W).
I tak oto otrzymujemy nasze muffiny. Aby powstały z niej tosty musimy je przekroić wzdłuż na 2 lub 3 plastry (w zależności jak wysokie nam urosły). Krążki opiekamy np. na grillu do sandwichów lub tosterze i czekamy, aż się zarumienią.
Tak ugrillowany chleb tostowy paleo jest gotowy do podania. Jest bajecznie chrupiący i o niebo lepszy i zdrowszy od tradycyjnego tostowego pieczywa!
Muffinki można też przygotować w piekarniku, rozgrzewamy go do 180 stopni i wrzucamy na 10-12 minut, aż zrobią się złote od góry).
Smacznego!