Ostatnio dostaliśmy trochę fajnych wędlin z Portugalii i Hiszpanii i dlatego naszła mnie ochota na jakieś dobre śniadanie z chorizo w roli głównej. Uwielbiam tą kiełbasę, jest pikantna i ma niesamowity aromat.
Proponuję jak zwykle coś na szybko – bo kto w tygodniu ma wystarczającą ilość czasu, aby się rano bawić w kuchni (chyba tylko ja)?!
Możemy przygotować nasze muffinki z chorizo wieczorem i rano tylko je delikatnie odgrzać lub zjeść na zimno. (w obu przypadkach smakują doskonale). Ten przepis jest podobny do przepisu na jajeczne muffinki z boczkiem,
chociaż wersja z chorizo bardziej mi smakuje :-).
Składniki: (na 6 muffinek)
100 gram kiełbasy chorizo
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
6-7 jajek
bazylia
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 4-5 minut aż się przyrumieni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż zrobi się szklista. Wciskamy ząbek czosnku mieszamy i ściągamy patelnię z ognia.
Rozbijamy jajka do osobnego naczynia i dobrze mieszamy, dosypujemy sól i pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną bazylię.
Przekładamy chorizo z cebulą do formy na muffinki. Zalewamy jajkami i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach.