Za parę dni święta, to można sobie pozwolić na mały cheat meal 🙂
Nie chciałem przygotowywać kolejnego mazurka, wolałem coś troszkę bardziej czekoladowego.
Miałem jeszcze w spiżarni dwa idealnie dojrzałe awokado. A co można zrobić z dojrzałym awokado? Wiadomo, że ciasto czekoladowe 😉
Wyszło super smaczne z chrupiącymi pokruszonymi migdałami oraz kawałkami gorzkiej czekolady.
I jak to już powoli staje się tradycją, jest mega proste do przygotowania 😉 co jest cennym atutem świątecznego przepisu – im mniej czasu w kuchni, tym lepiej!
Składniki:
2 dojrzałe awokado
3 łyżki śmietanki kokosowej
laska wanilii
4 łyżki miodu
⅓ szklanki oleju koksowego
2 jajka
½ szklanki lekko zmielonych migdałów
⅓ szklanki kakao
2 szklanki mąki migdałowej
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka soku z cytryny
gorzka czekolada
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W blenderze miksujemy: obrane awokado, jajka, olej kokosowy, wanilię, śmietanę, sok oraz miód i czekamy na moment otrzymania jednolitej masy.
W misce mieszamy kolejno mąkę, migdały, sól,kakao, sodę oraz pokrojoną czekoladę. Potem delikatnie mieszamy zawartość obu naczyń ze sobą.
Wylewamy do formy na ciasto (u mnie 20x10cm ) i pieczemy około 40-45 minut albo do czasu, aż wsadzony w środek ciasta patyczek będzie wychodził czysty.
Do dekoracji i wzbogacenia smaku możemy użyć polewy czekoladowej, wiórków kokosowych lub cokolwiek innego, co uznacie, że się nadaje i pasuje 😉
Smacznego!