Ciasto gryczane z rabarbarem
Jeśli zaglądacie na blog to wiecie, że mam problem z rabarbarem. Tzn, jeśli nadmiar rabarbaru może być jakimś problemem 🙂
Ostatnim hitem były migdałowe muffinki z rabarbarem. Jeśli jeszcze nie widzieliście przepisu to kliknijcie TUTAJ albo w zdjęcie i czytajcie, ja poczekam…’
Wróciliście już? Ok.
Ustaliliśmy, że miałem problem z rabarbarem, ale cały udało mi się przerobić!
Po muffinkach mieliśmy ochotę na ciasto, ale żeby nie było monotonnie to z jakąś mąką, której dawno nie było na blogu.
Padło na gryczaną 🙂 mam jej dużo, a wypieki z nią w roli głównej zawsze wypadają ciekawie. Miałem gdzieś zapisany przepis, więc postanowiłem go odrobinę zmodyfikować.
Samo ciasto fajne, o ciekawej teksturze, super orzechowym smaku. Niestety ciasto gryczane nie rośnie zbyt wysokie, ale to akurat przypadłość większości bezglutenowych wypieków.
Na górze ułożyłem paski rabarbaru, ale przepysznie smakuje też z dżemem z rabarbaru albo porzeczki i nasionami chia.
Składniki (12cm tortownica)
4 jajka (same białka)
110 gr masła klarowanego (rozpuszczonego)
½ szklanki orzechów laskowych
wanilia
⅓ szklanki mąki gryczanej
⅓ szklanki ksylitolu (ew więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)
szczypta soli
rabarbar
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy ponownie.
Orzechy laskowe wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, po wyjęciu obieramy ze skórki i mielimy na mąkę.
Zmielone orzechy mieszamy z mąka gryczaną, solą i wanilią. Wlewamy masło i powoli dodajemy ubite białka, mieszamy ponownie.
Przelewamy do formy. Na górze układamy pokrojony w cienkie paski rabarbar. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, lub do czasu, aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty.
Serwujemy ciasto gryczane np.ze zrobionym z ksyliotolu cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą, albo z dżemorem z rabarbaru.
Smacznego !