• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
ciasto gryczane z rabarbarem (bezglutenowe)
14 maja, 2018

Ciasto gryczane z rabarbarem

Jeśli zaglądacie na blog to wiecie, że mam problem z rabarbarem. Tzn, jeśli nadmiar rabarbaru może być jakimś problemem 🙂

Ostatnim hitem były migdałowe muffinki z rabarbarem. Jeśli jeszcze nie widzieliście przepisu to kliknijcie TUTAJ albo w zdjęcie i czytajcie, ja poczekam…’

Wróciliście już? Ok.

Ustaliliśmy, że miałem problem z rabarbarem, ale cały udało mi się przerobić!
Po muffinkach mieliśmy ochotę na ciasto, ale żeby nie było monotonnie to z jakąś mąką, której dawno nie było na blogu.

Padło na gryczaną 🙂 mam jej dużo, a wypieki z nią w roli głównej zawsze wypadają ciekawie. Miałem gdzieś zapisany przepis, więc postanowiłem go odrobinę zmodyfikować.

Samo ciasto fajne, o ciekawej teksturze, super orzechowym smaku. Niestety ciasto gryczane nie rośnie zbyt wysokie, ale to akurat przypadłość większości bezglutenowych wypieków.

Na górze ułożyłem  paski rabarbaru, ale przepysznie smakuje też z dżemem z rabarbaru albo porzeczki i nasionami chia.

Składniki (12cm tortownica)
4 jajka (same białka)
110 gr masła klarowanego (rozpuszczonego)
½ szklanki orzechów laskowych
wanilia
⅓ szklanki mąki gryczanej
⅓ szklanki ksylitolu (ew więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)
szczypta soli
rabarbar

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy ponownie.
Orzechy laskowe wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika, po wyjęciu obieramy ze skórki i mielimy na mąkę.
Zmielone orzechy mieszamy z mąka gryczaną, solą i wanilią. Wlewamy masło i powoli dodajemy ubite białka, mieszamy ponownie.

Przelewamy do formy. Na górze układamy pokrojony w cienkie paski rabarbar. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, lub do czasu, aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty.
Serwujemy ciasto gryczane np.ze zrobionym z ksyliotolu cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą, albo z dżemorem z rabarbaru.

Smacznego !

ciasto gryczane

blog paleoblog z przepisamidieta odchudzającadieta paleoprzepisy kulinarnezdrowa dietazdrowe odżywianie
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.