Paleo bardzo mocno opiera się na sezonowych owocach i warzywach. Jeśli śledzicie blog, to pewnie już zauważyliście. że staram się publikować przepisy zgodnie z tym co pojawia się na targu 🙂 Ostatnio było dużo dyniowych przepisów, wcześniej np. panna cotta czy poziomkowy sernik na zimno.
Jako że teraz zaczęły się jedne z moich ulubionych wczesnojesiennych owoców – śliwki, to nie pozostało mi nic innego tylko przygotować ciasto śliwkowe paleo z kruszonką.
Jest to jedno z tych dań, które smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Sam nie jestem dużym fanem słodkości, zdecydowanie wole boczek i kabanosy, ale ten wypiek jest tak dobry, że musiałem mocno się powstrzymywać, aby nie pochłonąć całości od razu.
Pamiętam jego smak jak przygotowywała je moja babcia, pyszne, pachnące, ale zarazem niestety z cukrem, glutenem i zbożami.
Wersja mojego ciasta jest zdrowa, bez cukru, glutenu i innych rzeczy, których będąc paleo staramy się unikać.
Śliwki są słodkie a zarazem delikatnie kwaskowate, do tego cynamon i goździki, które kojarzą mi się z jesienią.
Składniki na nadzienie:
(owalna forma do pieczenia 29cm na 20cm)
1 kg śliwek (bez pestek przekrojone na pół)
3 łyżki mąki z tapioki
⅓ szklanki miodu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka goździków mielonych
Składniki na ciasto:
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki mąki migdałowej
¼ szklanki płatków migdałowych
¼ szklanki mielonych orzeszków pini (albo innych orzechów)
⅓ szklanki miodu (albo więcej)
2 łyżeczki imbiru
1 ½ łyżki cynamonu
szczypta soli
3 łyżki mleka
⅓ szklanki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto prócz mleka i oleju koksowego.
Potem wlewamy mleko i olej i mieszamy, aż wszystko się połączy.
Wylewamy ciasto na wcześniej ułożonych na dnie naczynia śliwkach (wymieszanych z mąką z tapioki, miodem, cynamonem i goździkami) – nie przejmując się zbytnio, aby było równo, staramy się tylko przykryć wszystkie owoce.
Pieczemy w piekarniku około 50 minut, aż ciasto z wierzchu zrobi się złociste, a śliwki się zagotują. Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką serwujemy gorące.
Smacznego!