• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką
21 września, 2016

Paleo bardzo mocno opiera się na sezonowych owocach i warzywach. Jeśli śledzicie blog, to pewnie już zauważyliście. że staram się publikować przepisy zgodnie z tym co pojawia się na targu 🙂 Ostatnio było dużo dyniowych przepisów, wcześniej np. panna cotta czy poziomkowy sernik na zimno.

Jako że teraz zaczęły się jedne z moich ulubionych wczesnojesiennych owoców – śliwki, to nie pozostało mi nic innego tylko przygotować ciasto śliwkowe paleo z kruszonką.

Jest to jedno z tych dań, które smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Sam nie jestem dużym fanem słodkości, zdecydowanie wole boczek i kabanosy, ale ten wypiek jest tak dobry, że musiałem mocno się powstrzymywać, aby nie pochłonąć całości od razu.
Pamiętam jego smak jak przygotowywała je moja babcia, pyszne, pachnące, ale zarazem niestety z cukrem, glutenem i zbożami.

Wersja mojego ciasta jest zdrowa, bez cukru, glutenu i innych rzeczy, których będąc paleo staramy się unikać.
Śliwki są słodkie a zarazem delikatnie kwaskowate, do tego cynamon i goździki, które kojarzą mi się z jesienią.

Składniki na nadzienie:
(owalna forma do pieczenia 29cm na 20cm)

1 kg śliwek (bez pestek przekrojone na pół)
3 łyżki mąki z tapioki
⅓ szklanki miodu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka goździków mielonych

Składniki na ciasto:
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki mąki migdałowej
¼ szklanki płatków migdałowych
¼ szklanki mielonych orzeszków pini (albo innych orzechów)
⅓ szklanki miodu (albo więcej)
2 łyżeczki imbiru
1 ½ łyżki cynamonu
szczypta soli
3 łyżki mleka
⅓ szklanki oleju kokosowego

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto prócz mleka i oleju koksowego.

Potem wlewamy mleko i olej i mieszamy, aż wszystko się połączy.
Wylewamy ciasto na wcześniej ułożonych na dnie naczynia śliwkach (wymieszanych z mąką z tapioki, miodem, cynamonem i goździkami) – nie przejmując się zbytnio, aby było równo, staramy się tylko przykryć wszystkie owoce.

Pieczemy w piekarniku około 50 minut, aż ciasto z wierzchu zrobi się złociste, a śliwki się zagotują. Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką serwujemy gorące.
Smacznego!

ciasto śliwkowe paleo

blog paleoblog z przepisamiciastka bez glutenuciastka paleociasto śliwkowedieta paleomigdałyśliwkizdrowa dietazdrowe jedzeniezdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DESERY  / PRZEPISY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.