Dawno nie było nic słodkiego 😉
Już raz to pisałem, że jak ktoś otworzy blog to pomyśli, że to całe paleo to tylko słodycze, ciastka i słodkości :-).
Pamiętajcie, że wszystkie słodycze, nawet te zdrowe i fit, bez glutenu, cukru, zbóż itp. też posiadają pewną ( całkiem sporą) ilość kalorii i powinny być traktowane bardziej jako cheat meal (o którym możecie poczytać tutaj), niż jako podstawowy posiłek.
Rabarbar powoli zaczyna mi się przejadać, więc to czas na powrót do klasyki, czyli zrobimy ciasto z nadzieniem karmelowym.
Warstwa karmelowa to moja ulubiona część tego ciacha. Jest delikatna, a dzięki migdałom mega słodka.
Samo przygotowanie jest dość szybkie, jedynie trochę czasu zajmuje pieczenie i mrożenie ciasta, ale efekt końcowy jest rewelacyjny.
Składniki na spód ciasta:
½ szklanki mąki kokosowej
⅓ szklanki mąki migdałowej
¼ szklanki miodu
⅓ szklanki oleju kokosowego
Składniki na karmelową warstwę:
1 szklanka daktyli
⅔ szklanki śmietanki kokosowej
½ szklanki oleju kokosowego
szczypta soli
wanilia
Składniki na czekoladową warstwę:
1 wersja: gorzka czekolada
lub:
2 wersja :
½ szklanki oleju kokosowego
3 łyżeczki kakao
1-2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Spód ciasta:
Mieszamy nasze mąki, dolewamy olej kokosowy oraz miód. Przelewamy do foremki – u mnie 16x16cm i pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut, aż góra lekko zrobi się złota. Odstawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu przekładamy do zamrażalnika.
Karmelowa warstwa:
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wylewamy na naszą ostudzoną spodnią warstwę i odkładamy z powrotem do zamrażalnika.
Czekoladowa warstwa:
Możemy przygotować ją na dwa sposoby:
1. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i wylewamy na karmelową warstwę (wcześniej trzeba się upewnić, że jest już odpowiednio twarda).
2. Wszystko blendujemy, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Potem ostrożnie wylewamy je na karmelowe nadzienie tak, aby powstała równa warstwa.
Ponownie ciasto z nadzieniem karmelowym wstawiamy do zamrażalki i czekamy aż ostatnia czekoladowa odpowiednio stwardnieje.
Smacznego!