Cóż może być lepszego od bananów i truskawek – chyba jedynie ciasto z orzechów nerkowca bananowo-truskawkowo-czekoladowe!!
Te owoce, są u nas w domu szamane przez wszystkich, bez wyjątku . Dało to nam inspiracje do kolejnego wpisu, który łączy ze sobą tak dwa różne smaki.
Banany, które towarzyszą nam wszędzie czy to na spacerze, rowerze, w samochodzie lub nawet czasem jako szybkie śniadanie w biegu.
Zawsze dostępne są w naszej spiżarni. Są tak uniwersalne, że w każdym wydaniu czy to w koktajlu, czy takich domowych lodach z truskawkami i rabarbarem, deserach lub ciastach wypadają wyśmienicie. Dzięki nim uzyskujemy tą aksamitnie delikatną słodycz.
W połączeniu z truskawkami są wręcz nieocenione. Obecnie pogoda nie rozpieszcza naszych truskawkowych plantacji i nie możemy się cieszyć w pełni z ich słodyczy. Większość z nich jest bez smaku lub delikatnie kwaskowa. Dlatego wraz z dojrzałymi bananami stworzą nam wyśmienity duet.
Nasza dzisiejsza propozycja przypadła do gustu nawet naszym najmłodszym domownikom, więc do dzieła 🙂
Spód ciasta:
1 szklanka daktyli
1 szklanka orzechów pekan
¾ szklanki chipsów kokosowych
laska wanilii
szczypta soli
Środkowa warstwa:
1 ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez całą noc)
2-3 łyżki śmietanki kokosowej
¾ szklanki chipsów kokosowych
Warstwa owocowa:
dwa dojrzałe banany
szklanka truskawek
Polewa czekoladowa:
½ szklanki oleju kokosowego
3-4 łyżki miodu
½ szklanki kakao
Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Odsączamy i blendujemy z orzechami, kokosem, solą oraz wanilią. Przygotowaną masę przekładamy na dno foremki i wstawiamy do zamrażarki.
Orzechy nerkowca blendujemy wraz z kokosem, śmietanką oraz szczyptą soli. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy również do zamrażarki.
Nasze banany i truskawki kroimy w plastry i układamy na warstwie z orzechów nerkowca.
Kolejno przygotowujemy czekoladową polewę. W misce mieszamy kakao, płynny miód oraz olej kokosowy. Gdy nasze składniki starannie połączymy, polewamy nią wierzch ciasta i odstawiamy do zamrażarki na około godzinę.
Smacznego!