• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Ciasto z orzechów nerkowca, bananów i truskawek (bez glutenu)
7 czerwca, 2017

Cóż może być lepszego od bananów i truskawek – chyba jedynie  ciasto z orzechów nerkowca bananowo-truskawkowo-czekoladowe!!

Te owoce, są u nas w domu szamane przez wszystkich, bez wyjątku . Dało to nam inspiracje do kolejnego wpisu, który łączy ze sobą tak dwa różne smaki.

Banany, które towarzyszą nam wszędzie czy to na spacerze, rowerze, w samochodzie lub nawet czasem jako szybkie śniadanie w biegu.

Zawsze dostępne są w naszej spiżarni. Są tak uniwersalne, że w każdym wydaniu czy to w koktajlu, czy takich domowych lodach z truskawkami i rabarbarem, deserach lub ciastach wypadają wyśmienicie. Dzięki nim uzyskujemy tą aksamitnie delikatną słodycz.

W połączeniu z truskawkami są wręcz nieocenione. Obecnie pogoda nie rozpieszcza naszych truskawkowych plantacji i nie możemy się cieszyć w pełni z ich słodyczy. Większość z nich jest bez smaku lub delikatnie kwaskowa. Dlatego wraz z dojrzałymi bananami stworzą nam wyśmienity duet.

Nasza dzisiejsza propozycja przypadła do gustu nawet naszym najmłodszym domownikom, więc do dzieła 🙂

Spód ciasta:
1 szklanka daktyli
1 szklanka orzechów pekan
¾ szklanki chipsów kokosowych
laska wanilii
szczypta soli

Środkowa warstwa:
1 ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez całą noc)
2-3 łyżki śmietanki kokosowej
¾ szklanki chipsów kokosowych

Warstwa owocowa:
dwa dojrzałe banany
szklanka truskawek

Polewa czekoladowa:
½ szklanki oleju kokosowego
3-4 łyżki miodu
½ szklanki kakao

Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez około 30 minut. Odsączamy i blendujemy z orzechami, kokosem, solą oraz wanilią. Przygotowaną masę przekładamy na dno foremki i wstawiamy do zamrażarki.

Orzechy nerkowca blendujemy wraz z kokosem, śmietanką oraz szczyptą soli. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy również do zamrażarki.

Nasze banany i truskawki kroimy w plastry i układamy na warstwie z orzechów nerkowca.

Kolejno przygotowujemy czekoladową polewę. W misce mieszamy kakao, płynny miód oraz olej kokosowy. Gdy nasze składniki starannie połączymy, polewamy nią wierzch ciasta i odstawiamy do zamrażarki na około godzinę.

Smacznego!

Ciasto z orzechów nerkowca bez glutenu

blog paleoblog z przepisamiciastociasto bananowedeserdieta paleopaleotruskawkizdrowa dietazdrowe jedzenie
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.