• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Ciasto z rabarbarem (bez glutenu, cukru, paleo)
19 maja, 2017

Jak ja lubię te wiosenne miesiące, szparagi, botwinka, a teraz rabarbar! Kto zgadnie co następne w kolejce? 🙂

Mam przygotowanych do wypróbowania kilka przepisów z nim w roli głównej., ale zaczniemy klasykiem, czyli prawie jak drożdżowe  ciasto  z rabarbarem.
Dużą zaletą tego deseru jest to, że głównym składnikiem oprócz rabarbaru jest mąka kokosowa, która rzadko uczula, a do tego nie zrujnuje kieszeni.

Jest kilka połączeń, które w kuchni idealnie ze sobą współgrają, np. pomidor i bazylia, boczek i jajka, rabarbar i truskawki, pieprz i wanilia, no dobra może to ostatnie nie do końca 😀

Dodam jeszcze tylko, że to co widzicie na zdjęciu zostało zjedzone w 3 minuty po tym ujęciu, a 15 minut później kolejna zdecydowanie większa foremka wylądowała w piekarniku.
U blogera jest rzadkością, aby przygotować dwa takie same dania w tak krótkim odstępie czasu 😉

Możecie się domyśleć, że samo ciasto  z rabarbarem jest rewelacyjne, delikatne, soczyste, a rabarbar i truskawki robią swoje!
Rzadko to piszę, ale to jest przepis, który koniecznie musicie zrobić, jeśli tylko lubicie rabarbar i ciasto prawie jak drożdżowe 🙂, to nie ma nad czym się zastanawiać.

Składniki:
kilka łodyg rabarbaru
150 gr. truskawek
¾ szklanki mąki kokosowej
szklanka mleka kokosowego
4 jajka
2-4 łyżki miodu lub innego słodzidła
laska wanili
szczypta soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w cienkie paski.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dno formy o wymiarach 19x19cm układamy paski rabarbaru. Przykrywamy równo cały spód, na to wylewamy zmiksowane truskawki.

W dwóch osobnych naczyniach mieszamy jajka, miód, mleko i wanilię, a osobno sodę, sól oraz mąkę kokosową.
Kolejno zawartość obu naczyń łączymy i znów mieszamy używając najlepiej blendera. Przygotowane ciasto wylewamy na rabarbar i truskawki, pieczemy przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista.

Odstawiamy do ostygnięcia na 15 minut. Przed podaniem wyjmujemy ciasto z foremki obracając je do góry nogami, dzięki temu uzyskamy dobrze wyrośnięte ciasto  z pięknym rabarbarowym wierzchem.

Smacznego!

Share

DESERY  / PRZEKĄSKI

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.