Zaczynamy kolejny tydzień!!! HURRA!!
Pewnie zauważyliście, że jak się już wkręcę w jakieś warzywo, owoc to lecę i nie potrafię się zatrzymać 🙂
Ostatnio u nas królowały szparagi (np. ta tarta) teraz rabarbar, a zaraz pojawią się jagody!!! 🙂 oj, będzie się działo.
Kolejne ciasto z truskawkami i rabarbarem, dzięki czemu będziecie mieć mega wybór co przygotować.
U nas zdania są mocno podzielone. Części grupy testowej bardziej smakowało to poprzednie ciasto, a kolejna część jest zachwycona tym na mące migdałowej.
Dla mnie oba są spoko, chociaż ja uwielbiam rabarbar i truskawki pod każdą postacią więc BRING IT ON!
Jeśli tylko smakowało Wam poprzednie ciasto to tym bardziej się nie zawiedziecie i tym.
Ciasto jest niesamowicie delikatne i migdałowe. Rozpuszczone truskawki tworzą razem z rabarbarem świetną parę. I jak zwykle przygotowanie jest niezwykle proste, potrzeba tylko dobrego blendera.
Poniżej wszystkie składniki:
Spód:
1 szklanka mąki migdałowej
3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
2 łyżki miodu
2 łyżki tapioki
szczypta soli
Warstwa górna:
1 jajko
¼ szklanki oleju kokosowego
⅓ szklanki miodu lub innego słodzidła
szklanka migdałów
2 łyżki tapioki
kilka łodyg rabarbaru
1 ½ szklanki truskawek
szczypta soli
laska wanilii
Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozkładamy je na spód foremki o wymiarach 19cm x 19cm.
Przygotowanie warstwy górnej:
Wszystkie składniki oprócz truskawek i rabarbaru blendujemy. Wylewamy uzyskane ciasto na wcześniej ułożony spód w foremce.
Rabarbar tniemy na małe kawałki i układamy na górnej warstwie ciasta. To samo robimy z truskawkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-45 minut, do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty. I mamy gotowe pyszne ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Serwujemy wystudzone.
Smacznego!