• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Czekoladowe brownie z batata (paleo, bez glutenu)
8 sierpnia, 2016

Poniedziałek… znowu jak co tydzień, ale dla tych, którzy po urlopach muszą wracać do pracy to jest TEN poniedziałek.
Humor może nam poprawić jedynie słodkie paleo brownie z batata. Pyszne, miękkie, proste, a zarazem obłędnie czekoladowe!

Czekolada pomaga zapomnieć o trudach powrotu do pracy. Można też poprawić sobie humor domowym bounty , ale po zrobieniu ich czwarty raz z rzędu stwierdziłem, że czas przygotować coś innego.

Pomysł na takie brownie z batata chodził już za mną jakiś czas. Bataty prawie zawsze mam w spiżarce, więc nie pozostało mi nic innego tylko wziąć się do roboty.
Dużym plusem jest to, że dzięki dużej zawartości węglowodanów mogę po treningu wsunąć kilka kawałków takiego ciasta i mieć czyste sumienie 🙂

Składniki:
350 gram batatów
tabliczka gorzkiej czekolady
2-4 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka mąki kokosowej
4 łyżki kakao
3 jajka
1 ½ łyżeczki sody
szczypta soli

Przygotowanie:
Obieramy ze skóry batata (bataty) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-45minut.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż ostygną i blendujemy na jednolitą masę.
Czekoladę i olej koksowy rozpuszczamy, mieszamy aż się połączą i odstawiamy do wystygnięcia.
Do pierwszej miski wsypujemy kakao, sodę, sól i mąkę kokosową.
W drugiej misce mieszamy razem: jajka, miód i dolewamy rozpuszczoną czekoladę z olejem i dobrze mieszamy. Do niej dodajemy zblendowane bataty oraz zawartość pierwszej miski.
Wszystko wstawiamy do formy do pieczenia o wymiarach 21x21cm i pieczemy w 170 stopniach przez ok 35-40minut, albo do czasu, aż drewniany patyczek (ja używam tego do szaszłyków) wsadzony w ciasto będzie wychodzić czysty (suchy).

Smacznego!

brownie z batata

batatblog z przepisamibrownieciastka bez glutenuciastkodania głownedieta odchudzającapaleoprzepisy kulinarnezdrowa dietazdrowe jedzeniezdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.