Czym można lepiej zacząć tydzień niż od zjedzenia na poniedziałkowe śniadanie góry gofrów?
I to gofry bezglutenowe, polane tym dżemorem z czerwonej porzeczki oraz chia.
Dawno nie było przepisu z mąki kokosowej, a że mam jej dość dużo to trzeba było przerobić na coś pysznego i szybkiego, czyli połączenie idealne.
Takie śniadanie możecie naprawdę przygotować w kilka chwil zanim pobiegniecie do pracy, szkoły lub na trening.
Gofry, wafle zwał jak zwał są delikatne i puszyste. I mocno czekoladowe! Dają powera na rozpoczęcie aktywnego dnia.
Możecie dorzucić do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale chciałem aby były tak low carb jak tylko to możliwe.
Tym pysznym śniadaniem będziemy dziś świętować 12 tys. obserwujących na facebookowym fanpagu.
WOW! Dzięki bardzo! Jesteście najlepsi 🙂
A jak jeszcze nie obserwujecie naszego profilu to zapraszamy, dzięki temu nie przegapicie żadnego wpisu. Link tutaj, albo po prawej stronie u góry bloga.
A teraz czas na przepis!
Składniki:
¾ szklanki mąki kokosowej
2 łyżki kakao
1-2 łyżki ksylitolu (albo innego słodzidła)
3 jajka
2 łyżki śmietanki kokosowej (to to stałe, które się wytrąca po wsadzeniu puszki mleka kokosowego do lodówki)
laska wanilii
1 szklanka mleka
szczypta soli
olej kokosowy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy sypkie składniki. W drugiej jajka, mleko oraz śmietankę kokosową. Przelewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy.
Jeśli nasze ciasto wyszło za gęste (powinno być dość płynnej konsystencji – jak np. na naleśniki) dolewamy więcej mleka.
Gofrownice smarujemy olejem koksowym i wylewamy ciasto, tutaj czas zależy od waszego sprzętu, u nas gofry bezglutenowe są gotowe w około 2-3 minuty na maksymalnym nagrzaniu.
Smacznego!