Wpis powstał przy współpracy z przy współpracy sklepu internetowego www.patelnie-tytanowe.pl.
Zazwyczaj słodkie rzeczy pojawiają się w poniedziałek.
W tym tygodniu deser pojawia się dopiero dzisiaj, ponieważ zbliża się długi weekend, który niestety zapowiada się dość deszczowo.
I aby go sobie osłodzić przygotujemy proste i szybkie oraz mega czekoladowe brownie.
Ten deser przygotowywałem w ubiegły weekend, akurat wypadały moje imieniny (prezenty możecie jeszcze wysłać, adres podam na priv 😉 )
A prowadząc bloga kulinarnego wszyscy goście oczekują smakołyków i nie można nikogo zawieść 😀
Dlatego tym razem postawiłem na brownie. I to dość nietypowe bo przygotowywane na patelni – tak na patelni 🙂
Efekt niesamowity, kiedy na stół ląduje tak zrobiony deser – zaskoczenie dla gości murowane. Dodatkowo jest to bardzo paleolife, wszyscy jedzą prosto z naczynia :-).
Wracając do brownie, jest chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku. Smak czekoladowo-kokosowy z nutą wanilii.
Do tego idealnie pasuje masło z orzechów nerkowca. Możecie ten krok pominąć, ale ono nadaje całemu brownie naprawdę świetny smak.
Przygotowanie to tylko kilka chwil, blendujemy składniki, wrzucamy na patelnię i do piekarnika.
Tutaj właśnie pojawia fajna cecha, którą oferują patelnie marki Woll, czyli możliwość wstawienia ich do piekarnika, nie trzeba odczepiać rączki (choć oczywiście jest to patelnia z odpinaną rączką), tylko bach i gotowe.
Dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie nie tylko do brownie, ale także do przygotowywania innych dań. Daje to dużą oszczędność czasu, nie trzeba nic przekładać/przelewać i o ile mniej rzeczy do zmywania. Super opcja.
Składniki:
½ szklanki płatków kokosowych
½ szklanki miodu
4 łyżki kakao
1 jajko
1 gorzka czekolada
szklanka mąki migdałowej
2 łyżki oleju kokosowego
laska wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki masła z orzechów nerkowca
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki. Do blendera wrzucamy pozostałe składniki oprócz masła orzechowego i wszystko razem blednujemy do uzyskania jednolitej masy.
Dorzucamy kawałki pokrojonej czekolady i mieszamy ręcznie.
Wylewamy na patelnię i równo rozprowadzamy. Masło orzechowe rozpuszczamy, wylewamy na górę naszego brownie.
Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 20-25 minut lub do czasu, aż wbity patyczek w środek ciasta będzie wychodził czysty. Gotowe 🙂
Smacznego!
Specjalnie dla Was mamy przygotowany kod rabatowy na cały asortyment w sklepie www.patelnie-tytanowe.pl Użyj kodu PALEO10 , aby otrzymać –10% na cały koszyk! Kod jest ważny do 25.05.2017.