• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Deser czekoladowy z nadzieniem z masła orzechowego (paleo i bez glutenu)
20 listopada, 2017

Za nami kolejny weekend, gdzie aura typowo jesienna.
Deszcz, chłodny wiatr i szaruga od godziny 16, kiepsko to wpływa na nasze samopoczucie (szczególnie, że jeszcze kilkanaście dni temu wygrzewałem się w 40 stopniach…)

Jak poprawić sobie humor w takie dni??

Może serwowany na ciepło, jeszcze wciąż parujący deser czekoladowy, który podajemy prosto z piekarnika?
Spróbujcie sobie wyobrazić takie gorące orzechowe ciasteczko, przyjemną kawę i miłą książkę – czy to brzmi zachęcająco?

Ciastko jest mega delikatne i mięsiste. Gdy wbijamy się do jego środka dostajemy się orzechowego środka, które rozpływa się po rozkrojeniu.
Taki deser jest lekiem na złą pogodę i z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że poprawi humor (chyba) każdemu 🙂

Składniki na (2 ramekiny):
1 ½ łyżki mąki kokosowej
1 ½ łyżki erytrolu (albo innego słodzidła)
2 łyżki kakao
⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
masło z orzechów nerkowca (ew. inne orzechowe)
1 łyżeczka wanilii
½ tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki masła
2 łyżki mleka kokosowego (tego gęstego)
2 jajka

Przygotowanie:

Sypkie składniki mieszamy ze sobą.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej oraz masło.  Dodajemy 2 jajka i 2 łyżki gęstego mleka kokosowego – wszystko razem mieszamy. Dodajemy sypkie składniki i ponownie mieszamy.

Ramekiny smarujemy masłem, wylewamy ½ ciasta na ich spód, na to dajemy 2-3 łyżki masła orzechowego, na które wylewamy pozostałą część ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach około 10-14 minut. Środek ciasta powinien mieć konsystencję galaretki. Deser czekoladowy serwujemy gorący.
Smacznego!

 

Share

DESERY

    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

This site uses cookies to improve your experience. Read more.