Domowa nutella, dzieciaki gdyby tylko mogły to wcinały by ją codziennie 🙂
Ten przepis może nie jest to najbardziej “healty” na blogu, ale zdecydowanie wolę, aby zajadały się taką nutellą niż kupną, w której składzie połowa to cukier, ⅓ olej palmowy, a orzechów laskowych jak na lekarstwo bo aż 13% :O !
Przepis jest mega prosty i oczywiście szybki. Każdy nawet najbardziej zapracowany rodzic znajdzie czas na jej zrobienie. My uwielbiamy ją z TYMI bezlugetnowymi naleśnikami lub TAKIMI goframi 🙂
Poniżej krótki film jak ją przygotować:
Składniki:
2 szklanki orzechów laskowych
⅓ szklanki miodu
⅓ szklanki kakao
wanilia
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozkładamy orzechy na blasze, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut, aż skórka na orzechach zrobi się ciemna.
Obieramy je ze łupinek najlepiej do tego celu użyć ręcznika (zawijamy w ręcznik garść orzechów i pocieramy, łupinki powinny odpaść same).
Obrane orzechy blendujemy do uzyskania oleistej konsystencji. Dorzucamy resztę składników i blendujemy aż utworzy nam się nasza domowa nutella. Przechowujemy w zamkniętym słoiku do ponad miesiąca czasu w lodówce.
Smacznego!