Pogoda w weekend w końcu ma być świetna 🙂
Czemu więc nie osłodzić go sobie czymś pysznym? Na przykład bezglutenowym ciastem z rabarbarem albo właśnie możemy przygotować takie pyszne domowe lody z rabarbarem i truskawkami.
Do przygotowania w kilka chwil, a bez tych wszystkich dodatków, które serwują nam w kupnych lodach (soi, zbóż, glutenu, syropu glukozowego, itp.).
A i co najważniejsze, nie potrzeba żadnej maszynki do lodów do ich przygotowania, tylko blender.
Składniki:
500 gr rabarbaru
2 dojrzałe banany zamrożone
2 szklanki truskawek (zamrożonych)
2/3 szklanki śmietanki kokosowej
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, tniemy na kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i mrozimy.
Do blendera wrzucamy ugotowany rabarbar, truskawki (mogą być też maliny), śmietankę kokosową i mrożone banany.
Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny. Wyciągamy na jakieś 15 minut przed podaniem.
Smacznego!