Dzisiaj krótka piłka – obiecany wczoraj przepis na domowy dżem.
Może być nadzieniem do tych ciasteczek lub sprawdzi się jako np. dodatek do takiego puddingu z chia.
Co tu dużo pisać, dobry dżem nada się do wielu rzeczy.
Sami pewnie wpadniecie na kilka rozwiązań, byle nie na chleb 🙂
Składniki:
około 0,3 kg czerwonych porzeczek,
4 łyżki miodu lub ksylitolu,
2-3 łyżki chia,
łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy obrane porzeczki wraz z miodem lub ksylitolem (ja użyłem pół na pół, co by było ciekawiej).
Składniki doprowadzamy do wrzenia i co jakiś czas mieszamy, aby nie przypalić.
Dosypujemy chia oraz dolewamy sok z cytryny. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż dżemor zrobi się gęsty (około 20 minut). Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
blog paleoblog z przepisamidieta odchudzającadieta paleodżemporzeczkiprzepisy kulinarnezdrowa dietazdrowe jedzeniezdrowe odżywianiezdrowe produkty