Dzisiaj mam dla Was przepis, o który często pytacie w komentarzach.
Czyli jak zrobić domowy jogurt kokosowy?
Często nasze smoothiebowls przygotowujemy na jogurcie kokosowym z owocami. Traktujemy go zazwyczaj jako baza wyjściowa do niektórych naszych smoothie.
Dziś postanowiliśmy podzielić się tym przepisem, aby już wyprzedzić Wasze pytania 😉
Jogurt jest mega prosty w przygotowaniu, a w sklepie jest ciężko dostać taki o „czystym” składzie. Nawet nasze dzieci o dziwo również chętnie go jedzą 🙂
Składniki:
puszka mleka kokosowego
zakwaski do jogurtu domowego
odrobina miodu lub innego słodzidła
Przygotowanie:
Do mleka kokosowego dodajemy odrobinę miodu, podgrzewamy do 40-45 stopni i wrzucamy zakwaski z bakteriami. Naczynie w którym nasz jogurt będzie dochodził do siebie powinno być szczelnie zamknięte. Trzymamy go w ciepłym miejscu przez około 8 godzin (najlepiej całą noc).
Czasami jogurt wychodzi fajny gęsty, czasami bardziej rzadki. (Jeśli wychodzi za rzadki to możecie dodać agar lub odrobinę maki z tapioki aby go zagęścić) Tutaj duży wpływ na jego konsystencję ma jakość mleka kokosowego.
Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło 🙂
edit:
Smacznego!