Każdej jesieni w najbardziej popularnej kawiarni na świecie zaczyna się szał na dyniową latte. Jest to tak popularny napój, że gdy kilku osobom udało się kupić go kilka dni przed oficjalną premierą, to fanpage Starbucksa został zalany pytaniami dlaczego nie można jej kupić w każdej kawiarni.
Ja rozumiem, że można się rano irytować jak nie zacznie się dnia od dobrego kubka kawy, ale że zaraz się wkurzać bo nie ma dyniowego latte w kawiarni?
Ale co ja tam wiem skoro piję czarną i gorzką kawę.
Za to Sylwia lubi usiąść jesiennym wieczorem z kubkiem takiej dyniowej latte. Idealnym połączeniem staje się wówczas kominek, dobra książka lub chilloutowa muzyka i oczywiście pachnąca cynamonem i goździkami kawa takie dyniowe ciasto w płynie.
Szczególnie przy takiej pogodzie jaką serwuje nam październik w tym roku (październik 3 stopnie?, no ja bardzo przepraszam!!! Ale przynajmniej morsowanie można już powoli zaczynać :)).
Nie było też zbyt gorącego lata i na razie nie zapowiada się abyśmy otrzymali piękną polską złotą jesień. Meteorolodzy zapowiadają zimę stulecia...dyniowe latte może okazać się bezcenne.
Ostatnio na naszym instagramowym instastories pokazałem miejsce gdzie zaopatrujemy się w dynie. Prosto z pola, w gospodarstwie rolnym, składowane na podwórku, gdzie ceny są dość umowne, a miła Pani nalega, aby wziąć sobie jeszcze kilka w gratisie.
Dyń miałem cały bagażnik samochodu, a teraz ¾ zamrażalnika wypełnia dyniowe puree. Spoko, nie zmarnuje się 🙂 można zrobić takie ciasta, takie ciasteczka i oczywiście dyniowe latte.
Jak zwykle staram się trzymać standardów – przepis jest mega prosty i szybki.
Jak już tylko przygotujcie sobie dyniowe latte, rozsiądźcie się wygodnie na kanapie pod kocem z dobrą książką i relaksujcie się popijając ten jesienny napój. Sami zobaczycie, że nawet taka deszczowa aura nie będzie Wam straszna.
Składniki:
¼ szklanki puree z dyni
1 szklanka mleka migdałowego (może być kokosowe lub inne)
2 łyżki cukru kokosowego, miodu lub innego słodzidła
½ łyżeczka cynamonu
⅓ łyżeczki goździków
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
kawa czarna
Dodatkowe:
Kakao, bita śmietana, cynamon do dekoracji, ulubiony kawowy kubek.
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy mleko, puree oraz słodzidło. Podgrzewając cały czas mieszamy, aby wszystko dokładnie się rozpuściło i połączyło. Nie doprowadzamy do wrzenia, kolejno dodajemy przyprawy i mieszamy ponownie.
Do połowy Waszego ulubionego kubka wlewamy przygotowaną gorącą kawę, a pozostałą część uzupełniamy mieszanką dyniową i ponownie wszystko mieszamy. (proporcję też zależa od was) Ozdabiamy bitą śmietanką kokosową), cynamonem lub kakao. Serwujemy ciepłe.
Smacznego!