• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
dyniowe muffinki z czekoladą! Najlepsze!
20 września, 2017

Ostatnio czytałem, że blogi paleo schodzą na psy bo kręcą się tylko wokół słodkości i wypieków. Co o tym myślicie? Więcej słodkiego? Mniej? Obiady? Desery?  Boczek?

Poniekąd to Wy decydujecie co  pojawi się na blogu. Jeśli chcecie czegoś innego to dajcie znać w komentarzach na blogu albo na facebooku, na naszym instagramie (jak jeszcze nie obserwujecie to zapraszam TUTAJ  najładniejszy profil na insta 😉 ).

Chociaż wydaje mi się, że nie jest tak źle a blog nie zawiera tylko słodkości. Ostatnio Sylwia przygotowała wpis jak przygotować domowy peeling z kawy, kto nie widział to zobaczcie ten krótki film. A potem, koniecznie wypróbujcie!

Dobra, ale wracając do wpisu, jak pewnie zauważyliście – albo może i nie – to wrzesień przywitał nas dość jesienną aurą.
I to nie taką w stylu “piękna polska złota jesień”, tylko „Winter is coming” ale przynajmniej grzyby są 🙂

Jesień kojarzy mi się właśnie z dynią i śliwkami. Takie jesienne must have. Naszą jesień zaczynam od dyni, bo one już królują na blogach i na targach. Teraz pora na dyniowe muffinki.

Czekolada i dynia świetnie do siebie pasują. Babeczki wychodzą idealne, słodkie, pyszne i delikatnie czekoladowe. Do tego przyprawy które kojarzą się  z jesienią i też idealnie pasują do dyni!

Najwięcej czasu zajmuje zrobienie PURE. Jak nie wiecie jak je przygotować to zapraszam TUTAJ. Warto zrobić więcej i zamrozić na okres kiedy nie będzie dostępnych dyń.

Składniki (na 8 muffinek)
4 jajka
½ szklanki oleju kokosowego
2-4 łyżek ksylitolu (zależy jakie słodkie lubicie)
1 szklanka pure z dyni
½ szklanka mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru mielonego
½ łyżeczki mielonych goździków
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka ubijamy i mieszamy z ksylitolem, pure z dyni i olejem kokosowym. Dodajemy przyprawy, mąkę kokosową i wszystko ponownie mieszamy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy ją na nasze ciasto i dalej ponownie mieszamy najlepiej patyczkiem albo nożem, aby uzyskać czekoladowe “zawijasy”.

Dyniowe muffinki pieczemy 20-25 minut, albo do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty.
Smacznego!

 

 

Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.