Czy tylko mi jesień kojarzy się z sezonem na dynie? Jakoś nie potrafią mi się znudzić. Ostatnio na blogu pojawiły się dwa przepisy z dynią w roli głównej:
SPAGHETTI Z DYNI MAKARONOWEJ Z BOCZKIEM, SZPINAKIEM I BATATAMI
CIASTO DYNIOWE PALEO, BEZ GLUTENU
Teraz nadszedł czas, aby przygotować przebój sezonu – Dyniowy chleb paleo z jagodami goji. Jagody możecie zastąpić tym, co akurat macie pod ręką, np. wiórki kokosowe, żurawina, boczek czy czekolada 🙂
Chlebek wychodzi pyszny, miękki i pachnący cynamonem. Dynia i cynamon to fajnie ze sobą współgrający duet.
Warto w sezonie kiedy jest duży dostęp do dyń, przygotować zapas puree i zamrozić. Można je potem łatwo i szybko wyjąć z zamrażarki i przygotować, czy to właśnie chleb, ciasto albo zupę.
Składniki:
1,5 szklanki mąki migdałowej
0,5 szklanki mąki kokosowej
3 jajka (ubite żółtko z białkiem)
3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
⅓ szklanki miodu (płynnego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki puree z dyni
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta soli
łyżka soku z cytryny
garść jagód goji
Przygotowanie purre z dyni:
Dynie myjemy, wyciągamy pestki, układamy na blasze pociętą na kilka kawałków i w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczmy około 50 minut. Po ostudzeniu przekładamy ją do wysokiego naczynia i blendujemy. Nadmiar dyni możemy spokojnie zamrozić.
Przygotowanie:
Przyprawy, sodę oraz mąki wrzucamy razem do miski. Dodajemy jajka, miód, olej kokosowy oraz puree z dyni, sok z cytryny i dobrze mieszamy. Wsypujemy garść jagód. Smarujemy keksowiec olejem kokosowym. Wlewamy ciasto i pieczemy dyniowy chleb paleo w 180 stopniach około 35-45 minut, albo do czasu, aż wbity patyczek w środek wychodzi czysty.
Smacznego!