Brakuje wam batoników? Czegoś słodkiego, aby przegryźć między posiłkami?
Nic straconego, bo w parę chwil można zrobić pyszne batoniki energetyczne, bez glutenu, zbóż i pieczenia.
Dobre, aby szybko odzyskać energię po treningu, bieganiu, na wycieczce rowerowej, albo zabrać do pracy, jako drugie śniadanie.
Jestem fanem wszystkich przekąsek, które można zapakować i np. zjeść w samochodzie w tak zwanym miedzy czasie, po drodze z box’a lub z siłowni do domu.
Można do nich dodać swój ulubiony składnik czy to gorzka czekolada, kakao orzechy, jagody goii czy jakikolwiek inny suszony owoc.
Składniki:
1 szklanka daktyli,
1 szklanka migdałów
½ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki suszonej żurawiny
Wszystko wrzucamy do blendera miksujemy, aż wszystkie składniki ładnie połączą się razem. Przekładamy do foremki lub formujemy w prostokąty i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
Po godzinie mamy gotową przekąskę. Wykładamy ją z formy i według uznania formujemy z nich batoniki – kroimy nożem na odpowiednie plastry. Przechowujemy w lodówce.
*opcjonalnie nasiona Chia do posypania.
I tyle, smacznego!