Pyszne śniadanie w kilka minut? I to coś innego niż jajecznica, smoothie albo np. jaglanka? Możliwe? Jasne, wypróbuj ten przepis na figi nadziewane.
W sumie to raczej bardziej inspiracja niż typowy przepis, ale też propozycja nawet dla tych bardzo zabieganych.
To wszystko da się zrobić tylko potrzebujemy figi. Tak wiem, zaraz się zapytacie “ale drogi Bartku gdzie kupię świeże figi we wrześniu w Polsce?”.
Otóż, pojawiają się czasem w Macro lub w którymś z dyskontów, warto też sprawdzać grupy na facebooku gdzie można dostać figi w Twoim mieście.
Można też jak my, pojechać do Chorwacji i przywieść ich kilogramy (jakby kto pytał to już nie mamy 🙂 ).
A jak już uda wam się je zdobyć w taki czy inny sposób to warto spróbować je w tej wersji bo:
Jest mega smacznie,
Jest boczek (czy tam szynka parmeńska),
Wszystko trwa 3 minuty,
Pisałem już że jest smacznie?
Do tego egzotycznie
Składniki:
świeże figi
boczek lub szynka parmeńska
kozi ser lub parmezan
pistacje, migdały
miód, ocet balsamiczny
zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia,
pieprz,
sól,
cynamon, goździki.
Przygotowanie:
Figi nacinamy i wkładamy do środka ser, pistacje lub migdaly, owijamy szynką lub boczkiem. Dodajemy trochę ziół, przypraw i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 5-10 minut, aż ser (nie paleo) się rozpuści, a szynka zrobi się chrupiąca.
Po wyjęciu skrapiamy miodem, lub octem balsamicznym i serwujemy ciepłe.
Smacznego!