Za pasem wakacje. Ostatni tydzień szkoły. I pierwszy dzień lata!! A sezon grillowy już w pełni.
W ubiegłym roku pisałem o podróży na Sycylię. Jedną z rzeczy którą bardzo miło wspominam z tamtego wyjazdu to owoce morza które można dostać prosto z kutra.
Pamiętam klimat portu w Trapani, tą obfitość i różnorodność dostępnych tam świeżych ryb, krewetek, itp. Zresztą sami zobaczcie to zdjęcie powyżej, normalnie paleoraj 🙂
Takie krewetki to zupełnie inny smak niż mrożone, ale niestety u nas o świeże owoce morza dość trudno…
Ale zawsze to lepiej niż jakby miało ich nie być w ogóle. Pysznie doprawione i grillowane krewetki mogę wcinać zawsze i wszędzie.
Dzisiejsza propozycja jest po prostu mega. Grillowane krewetki z makaronem z cukinii – uwierzcie to zgrany duet. Niebo w gębie i zdrowo i szybko i fajnie.
A do tego przygotowanie tego całego dania zajmuje tylko chwilę i już możemy się rozkoszować i zajadać pyszne grillowane krewetki.
Składniki:
krewetki,
cytryna,
4 ząbki czosnku,
2-3 łyżki miodu,
łyżeczka płatków chilli,
¼ szklanki sosu sojowego,
garść kolendry.
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki w misce, wrzucamy krewetki (najlepiej zostawić w marynacie na noc ale nie jest to konieczne).
Rozgrzewamy grill, nadziewamy krewetki na patyczki od szaszłyków i grillujemy około 3 minut z każdej strony. Podajemy z kolendrą lub pietruszką.
Smacznego!
p.s. A Wy jakie wspominacie kulinaria z Waszych podróży??