• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Idealne bezglutenowe ciastka!
22 lutego, 2018

Uwielbiamy wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka. Patrząc po statystykach bloga to Wy też je lubicie 🙂 W sumie kto ich nie lubi ?! Szczególnie np.  TAKICH kruchych, które mają tylko kilka składników i robią się max w 15 minut.

Ale zanim przejdziemy do ciastkufff to szybko napiszę co u nas.
Jesteśmy w trakcie małego remontu kuchni. Odkładaliśmy go już od jakiegoś czasu, ale w końcu musieliśmy się za to zabrać 🙂 Znacznie to utrudnia jakiekolwiek ruchy w kuchni, bo wszystkie gniazdka mamy wyjęte i nawet herbatę robimy w przedpokoju.

Ale za to jak skończymy to będzie bajka 🙂 może wreszcie będzie można porobić jakieś fotki w kuchni w trakcie naszego gotowania.
Niedziałająca kuchnia to straszne utrapienie, szczególnie jak prowadzi się taki blog 🙂 Póki co dajemy radę. Chociaż po kuchni będziemy się remontować dalej, łącznie z wybijaniem nowych okien, więc będzie wesoło.

Wracając do przepisu, te bezglutenowe ciastka są na dodatek też bez jajek, a ich przygotowanie jest mega proste. Wychodzą delikatne i maślane, albo chrupiące, kwestia ile czasu spędzą w piekarniku. Mam teraz fazę na mąkę ryżową, która chyba staje się moją ulubioną.

Ale uważajcie bo ustawiłem sobie minutki na piekarniku, a w międzyczasie gadałem przez telefon i byłem tylko chwilę później, aby wyjąć bezglutenowe ciastka  i połowa już była mocno przypieczona.

Składniki:
¾ szklanki mąki ryżowej
2 łyżki masła
2-3 łyżki miodu (płynnego)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta wanilia
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto zaczyna się rozpadać to trzeba dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy.
Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy na (w miarę) cienkie ciasto. Wycinamy ciasteczka i powtarzamy operację z resztkami ciasta 🙂 – kulka, wałkowanie, wycinanie.

Pieczemy w zależności od grubości ciastek około 5-9 minut, aż zrobią się złociste od góry. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i dajemy im chwilkę wystygnąć.  Możemy je zanurzyć w czekoladzie.  Przechowujemy najlepiej w metalowej puszce 😉
Smacznego!

bezglutenowe ciastka

blog paleoblog z przepisamiciastkaciastka bez glutenudieta odchudzającadieta paleopaleoprzekąskaprzepisy kulinarneśniadaniezdrowa dietazdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.