Jak wiecie – albo i nie – odwiedziliśmy ponownie Sycylię, a dokładnie jej północno-zachodnie wybrzeże.
Za każdym razem, kiedy tam przyjeżdżamy jesteśmy tak samo zachwyceni przyrodą, klimatem i tym niespiesznym południowym stylem życia.
Mimo że za pierwszym razem jest to zachłyśnięcie się nowym miejscem, widokami, smakami, to za kolejnym razem jest jeszcze lepiej.
Wiemy gdzie robić zakupy, gdzie są najlepsze owoce morza, gdzie się udać, aby zjeść najlepsze arancini w okolicy (przepis na bezglutenową wersję tego sycylijskiego przysmaku już niedługo), która plaża jest najpiękniejsza.
Gdzie dostać najlepsze wino z miejscowej winiarni, gdzie nalewają je prosto z beczek do własnych butelek lub baniaków. W której knajpie stołują się lokalesi, a która jest typową miejscówką dla turystów. To również odkrywanie nowych miejsc takich jak Scala dei Turchi, czyli schody turków niedaleko Agrigento. Przepiękne miejsce z wysokimi białymi klifami, oraz kilka innych, których opis pojawi się na blogu.
Wracając do przepisu, chciałem dziś połączyć trochę polskiej jesieni i włoskich klimatów, ale w zdrowej bezglutenowej wersji. Nowy spód do pizzy!
U nas w bardzo prostym klasycznym wydaniu czyli rozmaryn i kurki, ale Wy możecie zaszaleć dodając: sos pomidorowy, salami, szynkę czy co tylko przyjdzie Wam do głowy. Inspirujcie się i bawcie swoimi ulubionymi dodatkami.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki ryżowej
1 jajko
2 łyżeczki drożdży
1 łyżeczka miodu
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju kokosowego
garść drobno pokrojonego rozmarynu
1 ½ łyżeczki oregano
kurki
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie z miodem rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na kilka minut.
Mąkę, jajko, olej koksowy oraz sól wrzucamy do miski, dolewamy drożdże i mieszamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk, zrobi się dość elastyczne i będzie dawało się je łatwo rozciągnąć.
Wkładamy nasze ciasto do miski i przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby nam urosło.
Po godzinie wyciągamy ciasto i równomiernie je rozkładamy na wcześniej opruszoną mąką blachę.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni celsjusza i pieczemy 10 minut.
W ten sposób otrzymujemy idealny spód do pizzy, na który możemy wrzucić nasze ulubione dodatki. U nas kurki podsmażane na patelni z czosnkiem i rozmarynem, a do tego wszystkiego odrobina oregano.
Smacznego!