Indyjski chlebek naan to ostatnie moje odkrycie. W domu jesteśmy wszyscy nim zachwyceni.
Zrobiłem go w zeszłym tygodniu po raz pierwszy i od tego czasu zajadaliśmy się nim już wielokrotnie.
Co może być takiego zachwycającego w takim placku? Już spieszę z wyjaśnieniem:
Przygotowuje się go w 5 minut. Chlebek naan jest smaczny, chrupiący na brzegach, a w środku miękki.
Jego największą zaletą jest ogrom możliwości i przepisów jakie przed nami otwiera. Zastosujemy go jako dodatek do mięs, sałatek, zup, sosów, dipów lub wykorzystamy jako pizze lub naleśnika. Przyprawiając go np. czosnkiem lub curry, nadamy mu dodatkowego charakteru.
Mam na niego tysiące pomysłów, a i tak najczęściej znika zaraz po ściągnięciu z patelni ciepły i świeży.
Pasuje do dań na słodko i ostro, na śniadanie, obiad lub kolację. Ostatnio narobiłem ich tyle, że zostały na drugi dzień. Zapakowałem chlebki w pojemnik, do tego trochę warzyw i drugie śniadanie w pracy gotowe.
A już wkrótce na blogu moja propozycja jak można wykorzystać indyjski chlebek naan.
Składniki:
½ kubka mąki migdałowej
½ kubka mąki z tapioki
kubek mleka kokosowego
Przygotowanie:
Wszystko mieszamy, aż do uzyskania ciasta prawie takiego jak na naleśniki, wylewamy cienką warstwę na rozgrzaną patelnie i smażymy około 2 minut z każdej strony w zależności od tego jaki nasz chlebek jest gruby.
Najlepiej wychodziły kiedy były małe i cieniutkie, wtedy też ładnie się przyrumieniały na patelni 🙂
Jaskiniowcy do dzieła!