Ten przepis to czysta radość! Idealnie wpisuje się w paleo, a dwa super pasuje na święta wielkanocne lub całoroczne śniadania 🙂
Inspiracja dzięki Beacie z bloga https://praktykulinarni.com/ gdzie przedstawiła swoją wersję tego przepisu – tylko bez mięsa, za to za marchewką. Też pysznie, zajrzyjcie do niej po dużą dawkę fajnych przepisów.
Jak tylko zobaczyłem na instagramie te jajka pomyślałem, że też muszę je zrobić, ale w nieco zmodyfikowanej wersji. Szybka wyprawa do sklepu po składniki, bo u nas lodówka świeci prawie pustkami (dzisiaj wyjeżdżamy na długi weekend świąteczny).
W godzinę udało mi się ogarnąć cały przepis i jajka po szkocku czekały tylko na Sylwię, aby zrobiła im fotkę.
Nie jest to tak prosta rzecz do sfotografowania jak desery, Sylwii udało się wybrnąć doskonale, bo zdjęcie wyszło całkiem fajne 🙂
A smak, czego tu nie lubić? Pyszne mielone mięso z dodatkiem orzechów laskowych. Panierka z migdałów i orzechów smakuje rewelacyjnie. Przepis, który wpisuje się jako ciekawy dodatek do wielkanocnego śniadania. Na bank w piątek robię kolejny raz jajka po szkocku.
Najlepsze, że jest pełna dowolność w przygotowaniu tego dania. Mięso możecie zamienić na inne, np. zrobić drobiową wersję lub wołową jak u nas. Przyprawy i zioła też można dodać swoje ulubione.
Oryginalnie smaży się je na głębokim tłuszczu. Ja staram się tego unikać. Możecie to zrobić np. w garnuszku na oleju kokosowym, albo tak jak ja w piekarniku.
Składniki:
(na 6 jajek)
400 gr mielonego mięsa wołowego (lub drobiowego)
6 jajek
⅓ szklanki migdałów
⅓ szklanki orzechów laskowych
łyżeczka papryki wędzonej
½ łyżeczki imbiru
czosnek
natka pietruszki
4 łyżki mąki z tapioki
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
6 jajek gotujemy na twardo lub pół miękko. Do mięsa dodajemy, pieprz, sól, przyprawy, drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Migdały i orzechy laskowe mielimy. ½ zmielonych orzechów laskowych dodajemy do mięsa i mieszamy.
Następnie:
Na jednym talerzyku rozsypujemy mąkę z tapioki, na drugim roztrzepane jajko, a na trzecim migdały i orzechy.
Korzystając woreczków foliowych (zakładam je na ręce, aby nie kleiło się mi mięso do rąk), zawijamy mięso wokół ugotowanego jajka. Takie kulki obtaczamy kolejno w mące, jajku i orzechach. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut w 180 stopniach. (Smakują idealnie z dobrym sosem np. bbq)
Smacznego!