Kolejna propozycja: jajko zapiekane w awokado z boczkiem.
Długo toczyliśmy spór, która wersja lepsza, z łososiem czy boczkiem. Debaty w telewizji to pestka przy tym co tutaj się działo. Argumenty za i przeciw zderzały się w powietrzu jak miecze w Grze o tron, krew, pot i łzy.
Zdrady, nieoczekiwane sojusze, zmiany frontu, też jak… no dobra starczy 🙂
Gra o tron jest fajna, ale nadziewane awokado też daje radę. Nam nie udało się dojść do porozumienia, ale może Wam uda się zdecydować i dać znać, która wersja jest lepsza.
Przygotowanie jest znów banalnie proste, więc przepis podaję tylko dla formalności.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
boczek
szczypiorek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Awokado przecinamy na pół, łyżeczką wydłubujemy pestkę i ewentualnie część miąższu, tak aby zmieściło się nam jajko w środku. Wbijamy jajko, wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika.
Czekamy, aż jajko się zetnie, czyli ok 15-20 minut. Boczek tniemy na małe kawałki i podsmażamy na patelni. Wyciągamy z piekarnika awokado, posypujemy boczkiem oraz szczypiorkiem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, smacznego!