Wpis powstał przy współpracy z marką Ronic.
Często dostaję od Was pytania, które mleko kokosowe ma dobry skład, albo które migdałowe jest najlepsze?
A gdybym powiedział, że domowe mleko roślinne można zrobić prawie ze wszystkiego i to w mega prosty sposób?!
Mleko własnoręcznie przygotowane wychodzi znacznie taniej niż to kupne.
Pomijając nawet aspekt ekonomiczny, to takie domowe jest zdecydowanie smaczniejsze i dużo zdrowsze od kupnych odpowiedników.
Poniżej znajdziecie przepisy na nasze ulubione roślinne mleko 🙂 plus jeden dodatkowy przepis, który pojawi się na blogu jutro.
A jedyne czego potrzeba, aby to wszystko przygotować, to dobrego blendera.
Jak zaglądacie na bloga to wiecie, że nawiązaliśmy współpracę z marką Ronic i od dłuższego czasu ich blender Zyle 2 gości w naszej kuchni. Dzięki temu, że ostrza są mega szybkie (30 tys obrotów/min) można dodatkowo podgrzać mleko nasze dzieciaki mają w kilka minut ciepłe, pyszne mleko do swoich musli lub kakao, a Sylwia do kawy albo smoothie. Nigdy wcześniej przygotowywanie mleka nie było takie banalnie proste i szybkie.
Na dodatek ten blender jest taki sprytny, że ma gotowy program do jego przygotowania. Czyli wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera wcisnąć przycisk i za chwilę możemy się cieszyć perfekcyjnym mlecznym napojem.
Naprawdę to czysta przyjemność pracy z takim urządzeniem. Szczególnie, że takie domowe mleko roślinne ma dość krótką datę przydatności do spożycia i generalnie trzeba przygotowywać je w miarę na bieżąco.
Więcej technicznych i praktycznych informacji na temat blendera znajdziecie TUTAJ.
Jeśli szukacie odpowiedniego blendera i akurat spodobał Wam się Ronic Zyle LED 2 to mam przygotowany dla wszystkich czytelników bloga rabat w wysokości 10% przy zakupach powyżej 1500 zł na wszystkie produkty (oprócz linii Magimix).
Rabat do wykorzystania w internetowym sklepie, który znajduje się pod TYM adresem. Wystarczy podać kod podczas składania zamówienia: Paleolife200.
A teraz kilka przepisów na różne mleka roślinne. Tzn “przepisów” to szumnie powiedziane, po prostu większość z nich robi się tak samo. Jedyne co potrzeba to dobry, szybki blender oraz gaza lub durszlak do odsączenia.
Zaczniemy od przepisu na mleko kokosowe. Pamiętajcie, że do każdego blendowanego mleka możecie dodać np. odrobinę wanilii, miód, daktyle, banany, sól, cynamon czy świąteczną przyprawę do piernika, pozwoli to przygotować je w takim smaku jakim najbardziej lubicie. Mniej wody= bardziej wyraziste, gęste mleko.
Mleko kokosowe
Znane i lubiane 😀
1 szklanka wiórków kokosowych namoczonych przez noc
2-4 szklanki wody
Przygotowanie:
Zalewamy wiórki kokosowe wodą i odstawiamy do namoczenia przez noc.
Odsączamy wodę, wiórki wrzucamy do blendera. Dodajemy wodę i blendujemy na najwyższych obrotach przez około 4 minuty. Mleko przelewamy przez gazę.
Mleko makowe
Jest pyszne, moim zdaniem lepsze od kokosowego!
1 szklanka maku namoczonego przez noc
2-4 szklanki wody
Przygotowanie:
Zalewamy mak wodą i odstawiamy do namoczenia przez noc.
Odsączamy wodę, mak wrzucamy do blendera. Dodajemy wodę i blendujemy na najwyższych obrotach przez około 4 minuty. Odcedzamy bo będzie pełno łupinek maku.
Przechowujemy w lodówce max 1-2 dni.
Mleko z orzechów włoskich
Moje ulubione, delikatny orzechowy smak idealnie pasuje do kakao 🙂 albo napoju czekoladowego przepis będzie TUTAJ. Jest też super zdrowe i zawiera dużo minerałów i witamin.
1 szklanka orzechów namoczonych przez noc
2-4 szklanki wody
Przygotowanie:
Orzechy zalewamy na noc, wodę odlewamy, blendujemy orzechy z wybraną ilością wody. Przelewamy przez gazę i gotowe.
Mleko z konopi
Mieliśmy mleko z maku to czemu nie zrobić mleka z konopi. Konopia to prawdziwe superfoods, a mleko przygotowane z jej ziaren ma dużą zawartość białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
1 szklanka nasion konopi namoczonych przez noc
2-4 szklanek wody
Przygotowanie tego mleka nie różni się niczym od przygotowania poprzednich. Namaczamy nasiona najlepiej przez całą noc. Odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy szklanki wody, blendujemy, odcedzamy i gotowe 😀
Możecie robić dalej: migdały, nerkowce, sezam (polecam! jak ktoś lubi tahini), słonecznik, itp.
Acha i niech nie przyjdzie wam do głowy wyrzucać pulpę czyli to co zostaje na gazie po odcedzeniu. Można z nich przygotować fajne smakołyki lub użyć w wypiekach lub koktajlach.
Które domowe mleko roślinne jest według was najlepsze? I dlaczego jest to to z orzechów włoskich? 😀
Smacznego!