• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Kokosowy deser z musem jagodowym (bez glutenu i cukru)
3 kwietnia, 2017

Kolejny poniedziałek i kolejny raz zaczynamy tydzień czymś słodkim 🙂 tym razem kokosowy deser  z musem jagodowym w paleo odsłonie.

Przepis może wydawać się skomplikowany jednak ręczę, że to niski poziom trudności 🙂 Sam deser  jest lekki i bardzo smaczny. Słodycz przełamana jest lekko kwaskowym sokiem jagodowym.

Ja przygotowałem wersję ze spodem kakaowym. Ale spokojnie możecie zrobić je całe kakaowe, albo jagodową górę zastąpić np. truskawkami lub malinami.  Jest tutaj bardzo duże pole do popisu.

Składniki na czekoladową część:
½ puszki mleka kokosowego
3 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu
szczypta soli
1,5 łyżki żelatyny

Składniki na białą część:
puszka mleka kokosowego
3-4 łyżki ksylitolu
laska wanilii
2 łyżki żelatyny

Składniki na jagodową część:
½ puszki mleka kokosowego
1/4 szklanki soku z jagód, malin, porzeczek, itp.
szczypta soli
2 łyżki ksylitolu
1,5 łyżki żelatyny

Przygotowanie:
Zaczynamy od czekoladowej warstwy. W garnku podgrzewamy mleko, kakao oraz ksylitol, dosypujemy żelatynę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.  Zmniejszamy gaz, mieszając jeszcze przez chwilę. Przygotowaną masę ściągamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu wylewamy ją do przygotowanej foremki. Odstawiamy do lodówki na około 10 minut.

Białą masę przygotowujemy dokładnie tak samo jak czekoladową (nie używamy do niej kakao, jedynie wzbogacamy smak wanilią). Wylewamy ją na kakaową warstwę, która powinna być już w miarę twarda. Odkładamy znów do lodówki.

Na koniec to samo robimy z jagodową częścią (tzn. mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia i studzimy).
Wylewamy ją na  białą warstwę (która też powinna stężeć) i odstawiamy z powrotem do lodówki. Tym razem na około 4 godziny.

Po wyjęciu kokosowy deser wystarczy tylko pokroić i gotowe do szamania :).
Smacznego!

ciastociasto paleodieta odchudzającadieta paleosłodyczezdrowa dietazdrowe jedzeniezdrowe produktyzdrowe słodycze
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.