Kolejny poniedziałek i kolejny raz zaczynamy tydzień czymś słodkim 🙂 tym razem kokosowy deser z musem jagodowym w paleo odsłonie.
Przepis może wydawać się skomplikowany jednak ręczę, że to niski poziom trudności 🙂 Sam deser jest lekki i bardzo smaczny. Słodycz przełamana jest lekko kwaskowym sokiem jagodowym.
Ja przygotowałem wersję ze spodem kakaowym. Ale spokojnie możecie zrobić je całe kakaowe, albo jagodową górę zastąpić np. truskawkami lub malinami. Jest tutaj bardzo duże pole do popisu.
Składniki na czekoladową część:
½ puszki mleka kokosowego
3 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu
szczypta soli
1,5 łyżki żelatyny
Składniki na białą część:
puszka mleka kokosowego
3-4 łyżki ksylitolu
laska wanilii
2 łyżki żelatyny
Składniki na jagodową część:
½ puszki mleka kokosowego
1/4 szklanki soku z jagód, malin, porzeczek, itp.
szczypta soli
2 łyżki ksylitolu
1,5 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Zaczynamy od czekoladowej warstwy. W garnku podgrzewamy mleko, kakao oraz ksylitol, dosypujemy żelatynę, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, mieszając jeszcze przez chwilę. Przygotowaną masę ściągamy do ostygnięcia.
Po wystudzeniu wylewamy ją do przygotowanej foremki. Odstawiamy do lodówki na około 10 minut.
Białą masę przygotowujemy dokładnie tak samo jak czekoladową (nie używamy do niej kakao, jedynie wzbogacamy smak wanilią). Wylewamy ją na kakaową warstwę, która powinna być już w miarę twarda. Odkładamy znów do lodówki.
Na koniec to samo robimy z jagodową częścią (tzn. mieszamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia i studzimy).
Wylewamy ją na białą warstwę (która też powinna stężeć) i odstawiamy z powrotem do lodówki. Tym razem na około 4 godziny.
Po wyjęciu kokosowy deser wystarczy tylko pokroić i gotowe do szamania :).
Smacznego!