• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Kruche ciasteczka (bez glutenu)
12 lutego, 2018

Te ciastka to efekt uboczny przy przygotowywaniach ostatniego przepisu, ale zanim do tego przejdziemy cofnijmy się kilka (naście) lat wstecz…

Mały Bartuś jeździł do babci, która w kredensie – wiecie takim gdzie była wystawka z kryształów – miała barek.
Barek był zamykany na klucz. Kiedy byłem grzeczny (w sumie często, bo zawsze byłem grzeczny 🙂 ) babcia uchylała ten sezam, a tam…. pełno słodyczy, ciasteczek, czekolady, no istny dziecięcy raj.
Jedno co mi najbardziej zapadło w pamięć to takie metalowe okrągłe pudełko po jakiś niemieckich ciastkach, a w środku były one, maślane kruche ciasteczka.
Zawsze ta metalowa puszka była pełna tych łakoci. Nie ważne ile zjadałem, ona zawsze była pełna! Magia babci…

Przygotowując TEN przepis z pączkami po napełnieniu drugi raz foremki donutami zostało mi trochę ciasta. Stwierdziłem, że wrzucę je w rękaw cukierniczy i spróbuję zrobić kruche ciastka bezglutenowe.
I muszę Wam powiedzieć, że wyszło rewelacyjnie! W sumie nie wiem czy nie smakują nam bardziej niż same pączki. SZTOS!!!

Może pociągnę tą piękną tradycję i też będę miał taką całą okrągłą metalową puszkę z ciastkami.
Tylko nie mam kredensu, meblościanki ani nawet takiej metalowej puszki 😀

Składniki (na furę ciastkufff):
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
½ szklanki ksylitolu
1 okrągła metalowa puszka
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka cynamonu
¼ szklanki masła klarowanego (rozpuszczonego)
¾ szklanki mleka (u mnie migdałowe) TUTAJ przepis na najlepsze roślinne mleko
szczypta soli
wanilia

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy w misce sypkie składniki. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko, masło i dolewamy do miski z mąkami. Mieszamy wszystko ponownie. Ciasto wrzucamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy wzorek. Pieczemy około 12-15 minut, aż będą delikatnie złociste. Przechowujemy koniecznie w metalowej okrągłej puszce.


Smacznego!

blog z przepisamiciastka paleodieta odchudzającadieta paleodieta samurajapaleoprzekąskazdrowa dietazdrowe jedzeniezdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DESERY  / PRZEKĄSKI

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.