Dzień Dobry,
Już w ten czwartek wylatujemy na prawie dwutygodniową wycieczkę.
Trzeba było trochę przejrzeć i wyczyścić spiżarnię. Okazało się, że mamy duże zapasy mąki kasztanowej, a ostatnio coś mało ją wykorzystywaliśmy w przepisach.
Idąc tym tropem, wyszedł nam słoik (a nawet dwa) pełen słodkich, kruchych ciastek. Bo co może być lepszego niż słoik ciastek? Dwa słoiki i kawa 🙂
No bo jak inaczej zacząć taki deszczowy tydzień? Tylko więcej ciastkufff 😉 ?
Dlatego dziś (ciekawe który to już) szybki przepis na przepyszne kruche ciasteczka.
Takie żeby schować je do słoika i podjadać od czasu do czasu 🙂 U nas nie przydał się na długo…
Składniki:
¾ szklanki mąki kasztanowej
¾ szklanki mąki ryżowej
100g masła
jedno żółtko
1/3 szklanki ksylitolu (+ – zależy jakie słodkie lubicie)
3 łyżki tapioki
szczypta wanilii
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich żółtko oraz masło i mieszamy wszystko razem tak długo, aż ciasto przestanie się kleić nam do rąk.
Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy je około 15-20 minut. W zależności jakie grube i duże przygotowaliśmy kruche ciastka.
Smacznego!