Czasem bywa tak, że trzeba na szybko coś przygotować do jedzenia a lodówka jest pusta. Łapiemy wiec to co jest pod ręką, piersi z kurczaka są? – są, cytryna jest? – jest, musztarda dijon obecna? – obecna. Dzięki tym trzem składnikom możemy przygotować smaczny obiad.
Lubie cytryny pod każdą postacią, czy to plasterek w herbacie , czy rano wypijana szklanka wody z cytryną, ciasto cytrynowe, ciasteczka cytrynowe, lody cytrynowe itp. po prostu lubię i już.
Grillowany kurczak jest bardzo lekki i odświeżający dzięki cytrynom, a dodatek musztardy Dijon i miodu nadaje mu ostro-słodki smak.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 duża łyżka miodu
1 duża łyżka musztardy dijon
1 mała łyżka soli,
skórka z jednej cytryny
sok z połówki cytryny
4 duże łyżki oliwy z oliwek
świeża bazylia lub pietruszka
Przygotowanie:
Łaczymy i dokładnie mieszamy oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i sól. Dorzucamy piersi z kurczaka i pokrywamy je równo marynatą. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Wstawiamy patelnie grillową (lub grilla jeśli sezon) oczyszczamy kuraka z marynaty wrzucamy na grilla, smarujemy delikatnie kurczaka pozostałą częścią marynaty i grillujemy około 5 minut z każdej strony, uważamy aby kurczak nie był grillowany zbyt długo ponieważ zrobi się suchy.
Przed podaniem obsypujemy skórką z cytryny, bazylią lub pietruszką.
