Ten wpis to część serii na temat zdrowego jedzenia i przygotowywania posiłków.
Pierwszy wpis o tym był jakiś czas temu, a dzisiaj drugi, który jest jego kontynuacją.
Niedawno rozmawiałem ze znajomym.
–Wy to tak zdrowo się odżywiacie jecie. Zazdroszczę! Fajnie, że macie czas na to. Ja tylko praca, dom i zero czasu na zdrowe jedzenie, a już przygotowywanie posiłków to kosmos.
– Wiesz co ci powiem – bullshit – dasz radę, pokaże Ci to.
To chyba najczęstsza wymówka, którą słyszę: “nie mam czasu aby jeść zdrowo”, pisałem o tym np. TU.
Nie, nie chodzi o czas tylko o to, że albo nie znasz odpowiednich przepisów lub po prostu Ci się nie chce 😀
Dlatego postanowiłem wrzucić ten przepis. Jest szybki (dosłownie z zegarkiem w ręku zajęło mi to mniej niż 10 min.).
Do tego ryż smakuje przepysznie(ryż nie jest paleo), ale jest też doskonałym źródłem węglowodanów i nie zawiera żadnych szkodliwych substancji.
Naprawdę w mniej niż 10 minut, mamy wstawiony obiad, który wystarczy tylko wyjąć z piekarnika i gotowe.
Jak zaglądacie na bloga to wiecie, że zazwyczaj unikam obiadów 🙂 , ale postanowiłem, że to się zmieni, raz że chcę pokazać, że można jeść zdrowo nawet pracując 12h na dobę, a dwa wiem, że część z Was po prostu lubi te przepisy. No i żeby udowodnić znajomemu na łamach bloga, że jest w dużym błędzie 🙂
Jedyna rzecz, której potrzebujemy to dobry rosół, ale zazwyczaj wstawiamy go w wolnowarze i robi się sam.
A kurczak z takim ryżem uwielbiamy, bo jest idealnym doładowaniem węgli i białka po treningu 🙂
Mamy 10 minut zaczynamy.
Składniki:
4 udka z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
2 szklanki ryżu jaśminowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 ½ szklanki rosołu
1 szklanka wody
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka kminku
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka cebuli
1 łyżka tymianku
sól i pieprz
rękaw do pieczenia.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebule i czosnek szatkujemy na drobne kawałki, układamy na spodzie brytfanki. Dodajemy masło i wstawiamy na 10 minut do piekarnika
(wszystkie czynności zajęły jakieś 3 minuty).
Mieszamy wszystkie przyprawy i wcieramy w kurczaka (max 2 minuty).
Wyciągamy brytfankę z piekarnika, dosypujemy ryż, układamy kurczaka, dolewamy wodę oraz rosół. Brytfankę przykrywamy lub wsadzamy w rękaw do pieczenia (max 3 minuty).
Pieczemy około 40 minut, po tym czasie odkrywamy lub przecinamy rękaw i pieczemy kolejne 20 minut.
Gotowe !
Smacznego!