• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Kurczak z ryżem zdrowe danie w mniej niż 10 minut.
25 maja, 2018

Ten wpis to część serii na temat zdrowego jedzenia i przygotowywania posiłków.
Pierwszy wpis o tym był jakiś czas temu, a dzisiaj drugi, który jest jego kontynuacją.

Niedawno rozmawiałem ze znajomym.

–Wy to tak zdrowo się odżywiacie jecie. Zazdroszczę! Fajnie, że macie czas na to. Ja tylko praca, dom i zero czasu na zdrowe jedzenie, a już przygotowywanie posiłków to kosmos.
– Wiesz co ci powiem – bullshit – dasz radę, pokaże Ci to.

To chyba najczęstsza wymówka, którą słyszę: “nie mam czasu aby jeść zdrowo”, pisałem o tym np. TU.
Nie, nie chodzi o czas tylko o to, że albo nie znasz odpowiednich przepisów lub po prostu Ci się nie chce 😀

Dlatego postanowiłem wrzucić ten przepis. Jest szybki (dosłownie z zegarkiem w ręku zajęło mi to mniej niż 10 min.).
Do tego ryż smakuje przepysznie(ryż nie jest paleo), ale jest też doskonałym źródłem węglowodanów i nie zawiera żadnych szkodliwych substancji.

Naprawdę w mniej niż 10 minut, mamy wstawiony obiad, który wystarczy tylko wyjąć z piekarnika i gotowe.

Jak zaglądacie na bloga to wiecie, że zazwyczaj unikam obiadów 🙂 , ale postanowiłem, że to się zmieni, raz że chcę pokazać, że można jeść zdrowo nawet pracując 12h na dobę, a dwa wiem, że część z Was po prostu lubi te przepisy. No i żeby udowodnić znajomemu na łamach bloga, że jest w dużym błędzie 🙂

Jedyna rzecz, której potrzebujemy to dobry rosół, ale zazwyczaj wstawiamy go w wolnowarze i robi się sam.

A kurczak z takim ryżem uwielbiamy, bo jest idealnym doładowaniem węgli i białka po treningu 🙂

Mamy 10 minut zaczynamy.

Składniki:
4 udka z kurczaka
2 łyżki masła klarowanego
2 szklanki ryżu jaśminowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 ½ szklanki rosołu
1 szklanka wody
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka kminku
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka cebuli
1 łyżka tymianku
sól i pieprz

rękaw do pieczenia.

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebule i czosnek szatkujemy na drobne kawałki, układamy na spodzie brytfanki. Dodajemy masło i wstawiamy na 10 minut do piekarnika
(wszystkie czynności zajęły jakieś 3 minuty).

Mieszamy wszystkie przyprawy i wcieramy w kurczaka (max 2 minuty).
Wyciągamy brytfankę z piekarnika, dosypujemy ryż, układamy kurczaka, dolewamy wodę oraz rosół. Brytfankę przykrywamy lub wsadzamy w rękaw do pieczenia (max 3 minuty).
Pieczemy około 40 minut, po tym czasie odkrywamy lub przecinamy rękaw i pieczemy kolejne 20 minut.
Gotowe !

Smacznego!

blog z przepisamidieta paleodieta samurajakurczakobiadpaleoprzepisy kulinarneryżśniadaniezdrowa dietazdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DANIA GŁOWNE

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.