Wolnowar przepisy cd…
Dawno nie było nic z diety samuraja i szparagów 🙂
OK, trochę szparagów było, ale to chwilowo ostatni przepis z tym warzywem, chyba że macie ochotę na więcej to dajcie znać!
A jeśli lubicie je tak jak ja to sprawdźcie tą tartę ze szparagami, idealna opcja na śniadanie, nie można się jej oprzeć. Serio!
Ale wracając do dzisiejszego dania, łączy ono ze sobą wszystko to co preferuję podczas gotowania, czyli: jest pyszne, idealnie pasuje po treningu (komosa i węgle) i do tego przygotowywana jest w wolnowarze. Danie w stylu wrzuć, wstaw i zapomnij (na jakieś 4 do 6 godzin). No i szparagi, których ciągle nie mam dość 🙂 coś jak boczek…
Zanim przejdziemy do składników to zaznaczę, że mój slowcooker ma 5,6L, proporcje dostosujcie do pojemności Waszych urządzeń.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
1 ½ szklanki komosy
4-6 ząbków czosnku
papryczka ostra
pęczek szparagów
oliwa
około 2 l rosołu ( 8 szklanek)
świeża bazylia
świeża pietruszka
1 duża cebula
oregano, tymianek lub inne Wasze ulubione zioła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Komosę przepłukujemy wodą i razem z kurczakiem, czosnkiem, przyprawami i połową rosołu (4 szklanki) wkładamy do wolnowara. Wstawiamy na 4 godziny w opcji low.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, kroimy szparagi w kilku centymetrowe kawałki i podsmażamy, aż zrobią się delikatnie złote (max 10 minut). Kolejno wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i lekko ją szklimy. To wszystko razem z pozostałym rosołem wrzucamy do slowcookera. Mieszamy i czekamy jeszcze chwilę, aż wszystko ładnie się połączy.
Podajemy ze świeżą bazylią i/lub pietruszką.
Smacznego!