Tydzień temu była domowa nutella więc nie może zabraknąć masła orzechowego do kompletu 🙂
Bardzo wam się też spodobało nasze smoothie, dostałem mnóstwo pytań jak przygotować domowe masło migdałowe. Dziś więc spieszę z przepisem, ale że jest mega prosty to postanowiłem zamiast jednego zaserwować wam aż 3 warianty 🙂
Jeden z nich wystrzelił nas z kapci – czyli połączenie masła orzechowego, wanilii i kawy. Serio to jest mega dobre.
Pierwszy przepis to klasyk: masło migdałowe i odrobina soli. Świetnie się komponuje właśnie do wypieków ciast i ciasteczek – to wersja podstawowa.
Drugi przepis – ulubione masło migdałowe dzieciaków – cynamon, chia oraz wanilia. Aromatyczne, pyszne, teoretycznie do wszystkiego, ale najlepiej wchodzi łyżeczką prosto ze słoika 🙂
Trzeci przepis – i nasze ostatnie odkrycie – masło migdałowe z kawą i wanilią. Jest pyszne, wręcz genialne 😀 Gdy kosztowaliśmy je pierwszy raz była to czysta rozkosz i efekt WOW. Myślę, że skradnie serca wszystkich fanów tiramisu 🙂
Składniki:
Wersja klasyczna:
200g migdałów
szczypta soli
łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Blendujemy migdały do uzyskania konsystencji masła. Dosypujemy sól i blendujemy ponownie jeszcze przez chwilę.
Wersja z cynamonem i chia:
Do klasycznego masła migdałowego dosypujemy 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki chia, 2 łyżki miodu, odrobinę wanilii i blendujemy aż wszystko się połączy i stworzy jednolita masę.
Wersja z kawą:
Do klasycznej wersji dosypujemy 2 łyżeczki espresso, wanilię oraz 2 łyżki miodu. Ponownie wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe 🙂
Smacznego!